De NVG is er voor de banen, de NGF voor de clubs en LinkedGolf is er voor de golfers. Om wie gaat het nou eigenlijk?

Door PGA Golfexpert, Martine Martens.

Als PGA lid zou ik graag onze organisatie in dit rijtje zien staan. Waar staat de PGA eigenlijk voor? De Professional Golfers Association is de club van de pro’s. In Nederland zijn dat een handjevol spelende professionals en een heleboel lesgevende professionals. Tot de laatste categorie behoren de pro’s die je op de mat ziet staan. De heren en (veel minder) dames die mensen opleidt tot golfers. Daar kan de golfer terecht om beter te leren spelen. Ze coachen nieuwe golfers om zich thuis te gaan voelen en zich als een echte golfer te kunnen gedragen. In eerste instantie zou je dus zeggen dat we er voor de golfers zijn. Ik ga graag een stapje verder.

De golfpro is vaak een van de eerste mensen die je als nieuwkomer op de baan ontmoet. Zij zijn daarmee de gastheer of vrouw van de baan en de club. De pro kan ervoor zorgen dat men zich thuis gaat voelen en dat de nieuwe golfers zich als leden gaan aanmelden. Daarmee is de golfpro er dus ook voor de club. Er is een belangrijke rol weg gelegd voor de pro.

Nog een stapje verder: de pro is een professional. Hij of zij heeft verstand van golfzaken en kan zowel voor de baaneigenaar als voor de club een belangrijke rol spelen in het sportbeleid. De pro kan daarin meedenken, adviseren en er zijn ook pro’s die het beleid kunnen opstellen. Om de juiste stappen te maken naar een gezonde toekomst zal er een goed stappenplan moeten komen: wat gaan we nu doen om een succes te maken en op de juiste weg te komen naar ons doel over 20 jaar.

De golfbaan, de golfclub en de golfschool zullen een goede samenwerking moeten aangaan om de korte en lange termijn doelen te realiseren. Zonder elkaar is het onhaalbaar.

Een goed opgeleide golfprofessional met management skills kan de spil zijn in deze: hij of zij is de aangewezen persoon om de verbinding te leggen en bewaken tussen golfbaan, golfclub en golfschool. Waarom de pro? Omdat hij of zij degene is die in direct contact staat met de aller belangrijkste mensen: de golfer!

Deel dit bericht!
  • 12
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    12
    Shares