Vaak vraagt men mij: wat is nou een goede pro? door expert golfprofessional: Martine Martens

Er zijn in Nederland verschillende PGA professionals actief. De spelende golf professionals zoals Joost Luiten geven geen les, maar verdienen geld met het spelen van toernooien en wedstrijden. De golf leraren zijn PGA professionals met een A of B classificatie, er wordt ook wel gesproken van levels. Een beetje uitleg.

Kwalificatie Structuur Sport (KSS)

In Nederland streven de sportbonden verenigd in NOC*NSF naar professioneel en dus goed opgeleid sportkader. Onderling hebben zij daarom afspraken gemaakt over de te onderscheiden niveaus van het sportkader. Niveaus die aansluiten bij Europese afspraken en door het Nederlandse ministerie van VWS zijn erkend.

Vijf niveaus

De Kwalificatiestructuur Sport (KSS) geeft de mogelijkheid om de kerntaken en competenties van sportkader met elkaar te vergelijken. De structuur bestaat uit 5 niveaus: Sportleider/sportcoach 1 tot en met 5. Om aan te tonen dat iemand op een dergelijk niveau kan coachen of lesgeven dient een Proeve van bekwaamheid te worden afgelegd.

Voor de golfsport leidt dit tot de volgende niveaus. Op alle opleidingen is het Toetsreglement Sport van toepassing.

Sportbonden verenigd in NOC*NSF streven naar professioneel en goed opgeleid sportkader

Niveau 1: Jeugdcoach

Niveau 2: Talentcoach

Niveau 2: Golfinstructeur Level 2

De opleiding Golfinstructeur level 2 van de PGA Holland leidt op tot golfinstructeur die werkt in de breedtesport. Je laat jeugd kennis laten maken met golf in schoolverband of je werkt binnen verenigingsverband met jeugdgolfers, recreanten en/of senioren.

Niveau 3: B-Professional

Na het volgen van de opleiding B-Professional geef je zelfstandig les en coach je individuele golfers en teams. Naast het geven van lessen, analyseer je de mogelijkheden van de golfer en stimuleer en adviseer je omtrent de verdere ontwikkeling. Je werkt of als zelfstandig ondernemer of voor het bestuur van de club, baanexploitant of golfschool (of een mix).

Niveau 4: A-Professional

De absolute top is de opleiding tot A-Professional. Als vakman of –vrouw werk je met getalenteerde golfers met een handicap 18.0, of lager. De golfprofessional 4 adviseert het bestuur of de Technische Commissie over het te voeren technisch beleid waaronder de doorstroom van golfers. De golfprofessional 4, vaak zelfstandig ondernemer, beoordeelt het ontwikkelingspotentieel van de golfers en is altijd gericht op verbetering van de golfer ongeacht het spelniveau. Dit diploma is erkend door de NGF, PGA Holland, NOC&NSF en door de PGA’s of Europe.

Niveau 5: Mastercoach

Deze opleiding wordt door de golfsport thans nog niet nader ingevuld.

Het zou goed zijn als de juiste mensen altijd op de juiste plekken komen. Wat gaat er wel eens mis?

Vaak geeft een club of baaneigenaar bij het zoeken naar een nieuwe pro niet helemaal de juiste profielomschrijving die past bij de club of baan. Wanneer bijvoorbeeld een club een professional zoekt die vaardig is in het bedenken en uitwerken van plannen passend bij haar leden dan moeten ze niet zoeken naar een pro die zelf op hoog niveau heeft gespeeld. Dat is vragen om problemen. De eigenschappen die je nodig hebt om golf op hoog niveau te spelen zijn niet bepaald dezelfde die je nodig hebt om sporttechnisch beleid uit te zetten en in samenwerking te implementeren.

Wat heeft u daar aan? Misschien bent u niet actief binnen een club en heeft u hier niets mee van doen. Dan hoop ik toch dat bovenstaande uitleg u heeft geholpen bij het maken van een keuze uit de verschillende golf professionals. Kies een PGA professional die opgeleid is om uw niveau golfer te kunnen coachen. Dan zit u goed!

Deel dit bericht!
  • 15
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    15
    Shares