Golfregels zijn Leuk! door onze regelexpert: Wink Blomsma

Sinds 11 mei mochten we weer de baan in, wat een opluchting. Wel bleef de Horeca gesloten tot 1 juni. En voor veel clubbanen bleef het nog wat langer afzien, want als er geen sprake was van een formele Horeca-onderneming moest het clubhuis gesloten blijven. Op 1 juli mochten ook die open.

Maar de Corona maatregelen gingen ook niet aan de golfregels voorbij. Hoewel de NGF daarvoor de nodige adviezen heeft gegeven, blijkt er in de praktijk wel verschil in de uitvoering te bestaan.  Ik geef een lijstje met mogelijke tijdelijke plaatselijke regels. Helaas zullen we met dat soort regels nog wel even moeten leven. Hopelijk niet te lang want het is wel wat behelpen.

 • De scorekaarten hoeven niet uitgewisseld worden, maar de marker moet wel op de een of andere manier de score accorderen. Bij onze club wordt er wel gewoon ondertekend.
 • Plaatsen in de bunker (in verband met het ontbreken van harken): Ik zie verschillen. Soms is het plaatsen binnen 15cm, indien de bal in de bunker ligt. Dat kan voordeel opleveren, indien de bal geplugd ligt, maar dat lijkt mij geen bezwaar want er zijn tijdens het “Corona-spelen” ook nadelen. Soms zie je daarom de regel: Je mag de bal plaatsen binnen 15 cm indien je bal in de bunker in een voetstap. Dat is lastig. We worden immers ook geadviseerd de eigen voetstappen wat te egaliseren met de voet of een club. Dat werkt niet echt, dus als je bal in zo’n geveegd stukje ligt, heb je net zoveel hinder als in een voetstap en dan zou je niet mogen plaatsen. Daarom ben ik voorstander van de eerste variant.
  Overigens zijn er ook golfbanen waar de harken gewoon aanwezig zijn, zodat deze regel niet nodig is.
 • De vlaggenstok mag niet aangeraakt en niet weggenomen worden. Voor korte putjes een flink nadeel, ook omdat de hole ondieper gemaakt wordt. Soms is dat zo ondiep dat de bal gewoon door de hole heenloopt. Dat is uiteraard niet correct, de bal moet in ieder geval onder het oppervlak kunnen verdwijnen. Ik zag op sommige banen een oplossing met een stukje schuimplastic isolatiemateriaal. Prima oplossing, want hard materiaal kan veroorzaken dat de bal er weer uit stuitert.
 • Meestal worden alle palen vaste obstakels. Niet fijn, want als je bal in de hindernis ligt heb je geen mogelijkheid te ontwijken zonder straf.

Los van de tijdelijke golfregels hebben we ook allerlei andere maatregelen. In België is het momenteel verplicht mondkapjes dragen in de buggy en in het clubhuis, behalve als je aan tafel zit. Overal is reserveren verplicht. 4-ballen zijn vaak niet toegestaan. Dat wordt gedaan om de snelheid te bevorderen en tegelijk wordt dan het “doorlaten” geschrapt. Ook wordt vaak de regel “droppen met twee strafslagen” ingevoerd, ingeval van een bal, die verloren of buiten de baan is. Daarmee wordt voorkomen dat je terug moet naar de plek waar de bal het laatst gespeeld werd. Bij ons op de baan is door deze regels het wachten op spelers vóór je praktisch verleden tijd, dus dat is dan weer positief.

Heb je ook Corona-ervaringen te melden? Of heb je suggesties voor verbetering van de aanvullende tijdelijke regels? Laat het weten via commentaar op dit stuk, een beetje discussie hierover lijkt me best nuttig!

Deel dit bericht!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •