Rekening Golf – dan moet je wel kunnen rekenen

Een analyse van de feiten die de NGF zelf presenteert rondom Rekening Golf en haar Jaarverslag.

Volgens de NGF heeft de gemiddelde 18 holes baan een capaciteit van 40.000 rondjes.

Dat betekent dat er maximaal 40.000 rondjes van 18 holes gespeeld kunnen worden op die gemiddelde 18 holes baan.

In Nederland hebben we ca 250 golfbanen en voor het gemak nemen we even aan dat daarvan 200 18 holes banen zijn en de rest 9 holes banen die gemiddeld de helft van de capaciteit van een 18 holes baan hebben. Dan komen we dus op een capaciteit van 225 18 holes banen, ofwel 9 miljoen rondjes van 18 holes als de totale capaciteit in Nederland per jaar.

We hebben ook 375000 golfers in Nederland. Iedere golfer in Nederland zou dus 9 miljoen/375000 = 24 rondjes van 18 holes moeten spelen om de capaciteit van alle banen in Nederland te vullen. De natte droom van iedere golfbaan exploitant. Maar vooral ook een droom.

Met een capaciteit van 9 miljoen rondjes zouden dat er toch zeker 5-6 miljoen moeten zijn om je zorgen te gaan maken om de beschikbare capaciteit.

De GolfNL App laat (volgens het jaarverslag van de NGF) zien dat de gebruikers daarvan gemiddeld 6.7 rondes per jaar spelen. Totaal 800.000 rondes, waarvan 590.000 9 holes rondes zijn en 210000 18 holes rondes. Omgerekend (2×9 holes = 1 x 18 holes) 500.000 18 holes rondjes. Nog geen 6% van de beschikbare capaciteit dus.

Verder vermeldt de NGF niet het aantal niet via de app Golf NL geregistreerde rondes – en dat is naar ons idee de overgrote meerderheid van de gespeelde rondes in Nederland. Anders zouden de meest golfbanen al failliet zijn.

Het is ook waarschijnlijk dat de NGF geen idee van het werkelijk aantal gespeelde rondes heeft op golfbanen in Nederland, omdat die banen dat zelf ook niet willen doorgeven.

Maar het totaal aantal q kaarten wordt natuurlijk wel bij de NGF geregistreerd – en dat zou een beeld moeten geven van het aantal kaarten dat niet via de GolfNL App wordt geregistreerd. Helaas zegt de NGF daar niets over in haar jaarverslag. Terwijl het zeer aannemelijk is dat veel meer rondes niet via de app geregistreerd worden.

Je moet je afvragen hoe de leden van de NGF (de clubs en exploitanten) geacht worden een besluit te nemen op basis van een onderzoek onder slechts 40 clubs (25%) en 14000 golfers (4%), waarvan niet duidelijk is of het een goede representatie is van de gemiddelde Nederlandse club of golf(st)er, en waarbij een belangrijk deel van de informatie (de niet via de app gespeelde rondes) genegeerd wordt?

En zo komen we dan alweer op de vraag welk probleem de NGF nou eigenlijk wil oplossen met dat Rekening Golfen? En waarom dan zo onvolledig met de cijfers als het echt zo belangrijk is?

Want ook als we de niet GolfNL App gebruikers inschatten op het spelen van 2 miljoen rondes – dan nog is er met 3 miljoen rondes op een totale capaciteit van 9 miljoen in geen velden of wegen sprake van een capaciteitsprobleem in welke zin dan ook.

En er zijn natuurlijk ook nog 200.000 greenfee golfers in Nederland – golfers die lid zijn zonder speelrecht. Merkwaardig is dat die al helemaal niet in de overwegingen voorkomen…

Weet iemand waarom de NGF naar rekening golfen wil onder de gegeven omstandigheden? Voor wie de NGF dat wil? Is dat voor de golfers, de clubs of voor de exploitanten? We zijn benieuwd naar jullie inzichten!

Deel dit bericht!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •