Rekening Golfen – een straf voor de minder actieve golfer?

Ik luisterde laatst naar de aflevering van podjegolf waarin met Jeroen Stevens gesproken werd over lidmaatschappen, greenfeespelers en de capaciteitsbenutting van golfbanen in Nederland.

Op basis van een omzet van 1,2 miljoen, gelijke kosten en 40.000 rondjes per jaar kom je gemiddeld uit op 30 Euro per ronde die nodig is om de begroting sluitend te krijgen.

Maar als leden, die gemiddeld 1000 Euro per jaar betalen, 100 rondjes spelen, dan komt er maar 10 Euro per ronde binnen. Met gemiddeld 800 leden betekent dat 800.000 Euro per jaar aan inkomsten – een tekort dus van 400.000 Euro. Dat tekort zou goedgemaakt moeten worden door greenfeespelers.

Maar het aantal rondjes dat jaarlijks gespeeld zou kunnen worden op 18 holes is ongeveer 50.000. Als 800 leden allemaal 100 rondjes spelen zijn dat 80.000 rondjes en dat kan dus niet. En omdat de nieuwe leden steeds meer actieve leden zijn, wordt dit een probleem. Het gevolg ervan is ook dat banen sluiten voor greenfeespelers – omdat daar echt helemaal geen capaciteit meer voor is.

Deze situatie is in de huidige tijd door Covid versterkt door de veel actievere golfers, die op dit moment niets anders kunnen dan golfen. Immers, hockey, tennis en voetbal mogen allemaal niet. En vakanties naar het buitenland – zeker golfvakanties – zijn minimaal. Leden aantallen zit op hun maximum en ze spelen ook nog eens allemaal meer dan ooit.

Maar dat blijft natuurlijk niet zo. Zodra Covid een “griepje” is zal deze toestand zich weer normaliseren tot de pre Covid situatie, al verwacht men wel dat een aantal van de nieuwe golfers hun lidmaatschap inclusief onbeperkt speelrecht zullen handhaven.

Ondertussen lijken verenigingen die deze lidmaatschappen verkopen te overwegen deze lidmaatschappen te verhogen, eenmalige inschrijfgelden en/of aandelen en wachtlijsten weer in te voeren.

De discussie die daarop volgt gaat over de vraag of “rekening golfen”, het betalen van een lidmaatschap bij een baan naar rato van het aantal rondes dat je speelt, een oplossing is.

Gesteld wordt dat leden in plaats van 1000 Euro voor een onbeperkt speelrecht, ook 750 willen betalen voor 20 rondes per jaar – en voor onbeperkt speelrecht 1300 Euro per jaar. Voor die extra 80 rondes betaal je dan dus 550 Euro of wel een kleine 7 euro per ronde.

Zelf denk ik dat geen golfer die 750 zal willen betalen en ofwel zal opteren om voor het onbeperkte lidmaatschap te gaan, of wel greenfeespeler te worden. Je zult een veel lager bedrag moeten vragen om het interessant te maken voor golfers om lidmaatschappen met beperkt speelrecht te overwegen. Want met een gemiddelde greenfee van 40 Euro voor 18 holes die in dit gesprek genoemd wordt, koop je dus 20 greenfees in met slechts 2,50 korting per greenfee. Dat is ongeveer 6% korting.

Geen roofbouw op lidmaatschappen wordt gezegd in dat gesprek. Daar kan je je vraagtekens bij zetten. Met name bij de golfers die minder vaak golfen. En bij veel verenigingen is dat gemiddeld meer dan 60% van de leden.

Die gaan van mogelijk 10 Euro per ronde naar 37,50 per ronde – omdat ze minder spelen. De veelspelers gaan van 10 naar 13 euro per ronde. Je wordt dus eigenlijk zwaar gestraft als je minder gebruik maakt van je lidmaatschap – en dat is vreemd. En heel lastig te verkopen aan die leden….

Deel dit bericht!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •