Vrouwen in Golf

Als je websites van Britse Golfclubs rondkijkt, dan kom je soms een menu item tegen, dat heet “Women in Golf”.

Dat gaat erover dat de club formele toezeggingen doet om de positie en mogelijkheden van vrouwen in de golfsport te bevorderen en te verbeteren.

In Nederland zie je dat nergens.

Wel is bekend dat de NGF hard werkt aan de deelname en betrokkenheid van vrouwen in golf. Erg goed lukt dat (nog) niet – maar waar het hier om gaat is dat op dat gebied toch ook in Nederland iets niet goed (genoeg) gaat.

Waar dat precies aan ligt is niet erg duidelijk.

Zo’n 25 jaar gelden werd in Nederland voor het eerst een serie van 20 wedstrijden voor topamateurs georganiseerd, de Open Amateur Golf Tour. Een van de meest onderscheidende elementen van die tour was niet alleen dat dames en heren samen speelden, maar ook streden om dezelfde prijzen. Tot zeer groot enthousiasme van – juist – veel dames amateurs.

Dat is helaas weer helemaal verdwenen.

Maar nadenkend over deze zaken kan ik het niet laten me af te vragen waarom er eigenlijk geen clubkampioenschappen zijn waarbij zowel de dames als de heren voor dezelfde prijs strijden?

Waarom zijn er geen mixed golfteams die strijden om de “gouden plak” in golf?

Zeker met het nieuwe handicap systeem en het feit dat nu ook alle tees voor dames een Course- en Slope rating hebben moet dat prima mogelijk zijn.

En dat is trouwens ook een vraag: waarom worden er geen Course en Slope ratings bepaald voor dames van witte en zwarte (heren) tees?

Moeten anderen het nog steeds voor vrouwen bepalen waar ze wel en niet mogen afslaan?

Zou die tijd niet een beetje voorbij moeten zijn?

Enfin, zo had ik wat gedachten over dit onderwerp. Wat vinden jullie ervan?

Deel dit bericht!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •