12 april 2024

Heeft u wel voldoende golfsport plezier beleving?

door onze PGA pro Martine Martens

De eerste stelling ‘De NGF vindt het van primair belang dat alle golfers plezier hebben aan de sport.’

Wat een vreemde start van dit overleg. Waar gaat het de NGF nou eigelijk om? Gaat het echt om spòrt plezier beleving? Over wie hebben ze het in deze stelling? Aangezien het op de clubs naar mijn mening niet om de sport draait maar om de golfers die de sport beoefenen denk ik dat het voor clubs belangrijker is dat de leden plezier beleving hebben bij hun club. 

Aan mijn leerlingen vraag ik altijd naar de reden waarom ze golfen en het komt maar zeer sporadisch voor dat in het antwoord gesproken wordt over hun sport prestatie. Lekker buiten zijn, samen gezond bewegen en gezelligheid hoor ik wel heel vaak. In mijn ogen zijn deze golfers heel belangrijk, zelfs belangrijker dan die paar procent golfers die golf als sport beoefenen: zij houden zich vooral bezig met meten, trainen en beter scoren. Gezelligheid en samen gezond bewegen zijn voor deze golfers geen doelen. Zij mikken op een bepaalde handicap in een bepaalde tijd, ze stellen s.m.a.r.t. doelen zoals dat hoort.

Gelukkig gaat golf om veel meer dan golf en mag iedereen er op zijn of haar manier van genieten. Laten we daarom de golf etiquette streng blijven hanteren: we moeten met elkaar wel op hetzelfde stukje gras terecht kunnen. Laten we vanaf de juiste tee spelen om speelsnelheid op peil te houden. Laten we elkaar een beetje helpen door bijvoorbeeld een buddiesysteem. Een nieuwe golfer wordt op sleeptouw genomen door een clublid. Zo wordt hij of zij geïntroduceerd bij de bestaande gewoonten en tradities. Ze leren hoe het clubleven in elkaar zit. Hiermee is er gezorgd voor verbinding: je leert anderen kennen om eens mee te golfen. Dat zijn belangrijke USP’s van verenigingen! (USP= Unique Selling Point).

Dan even de rol van de pro, de eerste die je ziet op de baan en de eerste van wie je leert hoe het hoort. Laten we onze taak serieus nemen: golf is zoveel meer dan ballen slaan op een kunststof matje. Zo is een goede pro ook zoveel meer dan een instructeur: coach de startende golfer naar het worden van een golfer, daar heeft hij of zij een leven lang plezier aan! Golfen leer je dus niet in een weekend, laat staan in een dag. Geniet van het proces, omarm de zorg voor elkaar en voor de baan. 

Enne, gaat het je meer om gezelligheid dan om de golfsport succes beleving, neem jezelf dan af en toe eens niet zo serieus! Een put van 3 meter gaat echt vaker mis dan raak, dat hoeft echt geen chagrijn op te leveren…