Die eerste hole….

De laatste tijd heb ik nationaal en internationaal nogal wat websites van golfclub bezocht. Op zoek naar allerlei informatie. En het is verbazingwekkend hoe lastig dat gemaakt wordt.

Maar daar wil ik het hier (nog) niet over hebben.

Eerst wil ik met jullie de scorekaart bespreken. En wat je daar allemaal uit kunt afleiden. Als die tenminste beschikbaar is….

Zo vind ik het bijzonder plezierig om op een baan te spelen met een niet te moeilijke 1e hole. Het idee dat je op de 1e tee meteen met een lastige afslag geconfronteerd wordt spreekt mij in ieder geval niet erg aan.

De Pan heeft bijvoorbeeld zo’n bijzonder plezierige 1e hole. Een brede par 5 die niet te lang is. Je kan rustig een bal missen en je houdt toch nog een goede kans op par. De eerste hole op de Gelpenberg is daarentegen weer een stuk lastiger. Ook een Par 5 – maar veel langer en smaller dan die van de Pan.

Het aardige is dat je dat al aan een scorekaart kan zien. Niet aan de lengte van de hole – maar aan de Stroke Index. Die Stroke Index geeft namelijk de moeilijkheid van de hole aan. Hoe moeilijker de hole, hoe lager de Stroke Index.

Dus als je een hole met Stroke 1 ziet dan weet je dat dat de moeilijkste hole van de baan is. Stroke 18 is de makkelijkste hole.

En zo kan je dus zien welke banen een prettige (lees: makkelijker) begin hole hebben – en welke een wat minder prettige (lees: moeilijker) hole. Natuurlijk speelt je eigen voorkeur hierbij ook een rol. Maar als je een voorkeur hebt – dan geeft de Stroke Index je een goed beeld van de moeilijkheidsgraad.

Let op: in het buitenland gebruikt men ook vaak Handicap in plaats van Stroke…gelukkig helemaal niet verwarrend natuurlijk…

Deel dit bericht!