Brexit & golf rules…… door onze golfregel expert Wink Blomsma

Komt er ook een BREXIT voor de Handicapregels?

Bij de invoering van de nieuwe regels voor 2019 verscheen ook een nieuwe instructie over de mogelijke plaatselijke regels. Zo is er een plaatselijke regel aangegeven, waarbij je mag droppen met twee strafslagen, in geval je bal out of bounds blijkt, of verloren is.

Droppen kan dan in een aangegeven dropzone in plaats van “stroke en distance” . Dat bevordert de snelheid en het is wat soepeler. Geen wonder dat deze mogelijkheid met enthousiasme door golfers wordt begroet.

In de praktijk werd soms al waargenomen, dat spelers nu ook droppen voor een verloren bal, maar dan met één strafslag. Deze vorm van regelfraude wordt met de nieuwe plaatselijke regel dus getorpedeerd.

Ik schaar mij bij de enthousiastelingen. Er zijn immers alleen maar winnaars: de speler zelf heeft voordeel, want de kans dat de provisionele bal ook weer buiten de witte palen suist is weg.

En voor alle andere spelers betekent dit vlotter doorspelen. Ook het teruggaan naar de plek van de vorige slag (met doorlaten van de flight daarachter) wordt doorgaans vermeden. Halleluja!

Nu komt de Congu (handicap autoriteit van de UK) met het volgende bericht: Als deze plaatselijke regel van kracht is geldt die ronde niet voor je handicap. Voor friendly rounds en onderlinge wedstrijdjes mag het wel.

Nu is sneller spelen juist een doelstelling van de nieuwe regels. En daarnaast behelst het handicap systeem juist dat er zoveel mogelijk qualifying rondes worden gespeeld. Liefst altijd eigenlijk.  Ik ben benieuwd naar de standpunten van NGF en EGA.

Hierbij alvast een voorzet: AUB geef de clubs/banen het advies allemaal de nieuwe plaatselijke regel in te voeren en laat die rondes ook gelden voor de handicaps! Nog liever had ik gezien dat dit gewoon regel wordt, want plaatselijke regels voor zulke belangrijke onderdelen geven verwarring, dus onbegrip en minder naleving door gewone golfers zoals jij en ik.

En als dat betekent dat er ook een BREXIT komt voor het handicap-systeem: so be it.

Deel dit bericht!