De onderschatte waarde van Golfles

Opleidingen

Golfles wordt gegeven door daarvoor opgeleide personen. En jawel, er zijn meerdere opleidingen in de wereld. De 2 belangrijkste zijn de USGTF en de PGA Holland. Beide hebben een eigen kijk op zaken, beide hebben professionals over de hele wereldbol die lesgeven.

Golfers die goed les krijgen zullen het meeste plezier aan het golf beleven.

Klinkt goed hè?

Maar wat is dan eigenlijk goed lesgeven?

Hier wordt ermee bedoeld dat je het plezier van de leerling met golf optimaal stimuleert.

Waarom plezier?

Omdat plezier datgene is waarom we dingen niet alleen graag, maar ook vaker en langer willen doen. Plezier is de reden dat we er nooit mee op willen houden.

Natuurlijk zijn professionals niet de enige factor die het plezier van de golfer sterk kunnen beïnvloeden. Golfbanen en clubs hebben daar ook invloed op.

Maar die professional – daar begint het altijd mee. En dat maakt de professional zo belangrijk voor de golfsport.

Nederland

De getallen

Je kunt meten dat dat niet goed gaat in Nederland door te kijken naar de enorme hoeveelheid golfers die na 2 jaar alweer stoppen met golf.

Maar liefst 12.000 golfers volgens de NGF. Iedere 2 jaar weer.

Dat wordt verder versterkt doordat gemiddeld steeds minder golfers spelen – en daarbij ook nog eens minder rondes spelen.

Organisatie

Het wordt golfers ook niet makkelijk gemaakt om les te nemen bij wie men wil. Op de meeste banen wordt om onduidelijke reden een exclusief contract gesloten met een lesgevende partij. Anderen mogen op die locatie geen lesgeven.

Maar het is niet redelijk te veronderstellen dat 500 personen (gemiddelde clubgrootte) zich prettig voelen bij dezelfde leraar.

Daarnaast begrijp je niet dat de overeenkomsten met die lesgevende partijen niet aan enige prestatie gebonden zijn en dat het bij sommige locaties gewoonte is om die partij te betalen om les te kunnen geven.

Er is dus geen gezonde concurrentie tussen golfprofessionals op locaties. En locaties benadelen zich daar in hoge mate mee. Want gezonde concurrentie zorgt, naast veel meer mogelijkheden voor de lesklanten, ook voor betere voorwaarden en meer lesklanten.

Want dan moeten professionals niet alleen hun best doen voor hun klanten, ze moeten actief werven en ze zullen concurrerend moeten zijn. Ze zullen echt moeten ondernemen. Waarbij de locatie ze op basis van prestaties kan belonen. Als de klanten meer rondjes spelen, langer lid blijven enzovoorts.

Het is ons een raadsel waarom dit helemaal niet gebeurt. Nu vragen professionals nogal hoge vergoedingen voor een uurtje les. Mogelijk veroorzaakt door even hoge vergoedingen die de locatie van de professional verlangt.

Destructieve gevolgen

Onzinproducten

Het resultaat is dat er steeds minder les genomen wordt. En dat professionals zich storten op destructieve producten als 1- en 2-daagse cursussen.

Destructief – ook voor de professionals zelf. Want ze gooien hun eigen geloofwaardigheid en meerwaarde ermee te grabbel.

Zij weten beter dan wie ook dat niemand in 1 of 2 dagen een handicap 54 speelt en daarbij ook alle regels kent.

Zeker niet als je met 6-10 man 6-10 uur les krijgt. Netto 1 uur dus per persoon. Voor bijna 200 Euro.

Misleidend

Veel van deze cursussen worden zeer misleidend onder de aandacht van de nieuwe golfer gebracht.

Je kent dat wel: “nu voor slechts 29 Euro…” en uiteindelijk is het natuurlijk altijd rond de 200 Euro. Had de klant de kleine lettertjes maar moeten lezen.

Verbazingwekkend dat creditcardbedrijven en vooraanstaande media, die dit aanbieden aan hun klanten en lezers, zich met dit soort praktijken inlaten.

Je gaat je afvragen met wat voor marketing bedrijven ze werken….

Nog erger is dat men beloofd wordt dat men in 1- of 2 dagen leert golfen.

Want daarmee denkt de toekomstige golfer dat golf dus niet zo moeilijk is en weinig tijd kost – en nog goedkoop is ook.

En geen van die dingen is waar.

Golf is moeilijk, kost veel tijd en is zeker niet goedkoop.

Maar je kan er wel enorm lang, enorm veel plezier aan beleven met iedere andere golfer, ongeacht het verschil in spelniveau.

En het is supergezond – als je je niet te veel te buiten gaat op die verraderlijke 19e hole natuurlijk…

Goed lesgeven

Dat doen professionals die hun klanten kunnen uitleggen en overtuigen waarom ze juist in de begintijd de rust moeten nemen om golf, de omgeving waarin het gespeeld wordt en de mogelijkheden die het biedt, te ontdekken.

Niet omdat de professional ze dan lekker veel uren in rekening kan brengen, maar omdat het echt nodig is.

Om te ontdekken wat hun het meeste plezier brengt in golf – en dat is de basis voor een hobby die je een levenslang enthousiast zult beoefenen.

Tenslotte nog dit:

Iedere golfer die teleurgesteld stopt is bepaald geen ambassadeur voor de golfsport.

Iedere golfer die met veel plezier golft, is dat wel. En dat is dus ook een ambassadeur voor de professional.

Deel dit bericht!