Deze week in Golfers op Facebook: PGA Tour met “LIV-lafjes”?

Deze week veel nieuws over de PGA Tour – natuurlijk ook over de LIV Tour. De PGA Tour kondigde deze week een aantal veranderingen aan voor het seizoen 2024. Belangrijkste daarbij is dat een achttal evenementen wel over 72 holes gaan, maar geen cut meer zullen hebben. Het deelnemersveld zal beperkt worden tot rond de 70-78 deelnemers. En het prijzengeld zal aanzienlijk hoger zijn.

Verder zijn er nog wijzigingen ten aanzien van het aantal deelnemers aan de Fedex Cup playoffs. In de herfst zullen er nog een 3-tal evenementen worden georganiseerd, ook zonder cut en voor een beperkt deelnemersveld.

Met deze ontwikkeling lijkt het voortbestaan van de LIV Tour nog verder onder druk te komen staan. Met name omdat er nu feitelijk geen reden meer is voor de wereldtop om aan die tour mee te doen.

Dit jaar zijn een aantal subtoppers, waaronder Thomas Pieters, overgestapt naar de LIV Tour. Natuurlijk vanwege de geboden sommen, al waren die aanzienlijk lager al dan vorig jaar. Ook reis- en onkostenvergoedingen worden dit jaar aanzienlijk ingeperkt. Van de echte wereldtop is niemand dit jaar overgestapt naar de LIV Tour.

Ook qua publiciteit en sponsoring wil het niet erg lukken met de LIV Tour. Geen media kanaal wil betalen voor de rechten van de LIV Tour. En dat resulteerde tot nu in een deal met een onbekende zender met wie LIV Tour de inkomsten uit advertenties zal delen. Qua sponsoring is er tot nu alleen Easypost, een sponsor van Patrick Reed.

Al met al lijkt er voor de huidige wereldtop weinig reden meer te zijn om over te stappen naar de LIV Tour. Met name ook omdat het er vooralsnog op lijkt dat daarmee deelname aan Ryder Cups uitgesloten is.

Het is ook niet duidelijk wat er gebeurt als bepaalde spelers hun overeenkomst met LIV besluiten te beëindigen – als dat zomaar kan. Waarschijnlijk moeten ze zich dan opnieuw voor de PGA Tour kwalificeren. Aan de andere kant, de spelers die vorig jaar voor LIV getekend hebben kunnen ook rustig aan het strand gaan liggen…

Deel dit bericht!