Golfregels zijn leuk, door golfregelexpert Wink Blomsma

Maar ja, nu vallen ook wij ten prooi aan heel andere regels: de overheidsmaatregelen in verband met het Corona virus! En dat vinden we natuurlijk helemaal niet leuk. Helaas zal er niets anders opzitten dan ons hierin te voegen. Als alle horeca dicht moet, dan geldt dat ook voor Golfhoreca en Clubhuizen. Dat snap ik. Wel had ik zelf gedacht dat een vrij rondje van een tweebal toch zou moeten kunnen. Het is toch niet echt iets anders dan een wandeling van 2 personen zonder nabijheid van anderen door de natuur. En de meesten van mijn kameraden slaan 30 meter verder, dus afstand genoeg. En op de Tee ben je wel een enorme oen als je binnen 1,5 meter van degene die afslaat gaat staan. Laten we hopen dat bij de eerste de beste heroverweging van maatregelen, een vrij rondje toegestaan gaat worden.

Maar omdat ik het niet kan laten nog even een regelprobleem. Het sluit aan bij een eerder artikel over het spelen van de baan, zoals je hem aantreft. Niets is zo verhelderend als een voorbeeld uit de praktijk:

Patrick Reed ging de fout in toen hij zijn club achter de bal plaatste en vervolgens met een beweging naar achteren (niet zijn swing) het zand glad streek achter zijn bal.

Regel 8.1: ‘Speel de baan zoals je hem aantreft’

Het incident op de 11de hole van Albany Golf Club ging razendsnel viral op social media. Reed werd na zijn ronde op het matje geroepen door referee Slugger White en kreeg twee strafslagen voor zijn overtreding van regel 8.1(a): “zand of losse aarde verwijderen of aandrukken”.

Je kunt de beelden met uitleg terugvinden op Golf.nl  ; kijk maar dan is het duidelijk. Jammer dat de media soms niet accuraat zijn: in de USA werd gesproken van een overtreding in de bunker. Het was echter geen bunker maar een waste area. In de bunker mag je zelfs niet grounden. Ook werd er door sommigen “fraude” geroepen. Maar ik ga er van uit dat Patrick het per ongeluk deed. Heel erg dom was het natuurlijk wel, zeker voor een professional.  De clou van het verhaal is natuurlijk dat je de ruimte voor je voorgenomen swing niet mag verbeteren, en dat was duidelijk het geval.

Best een lastige regel soms , ik kan me voorstellen dat er mensen vragen over hebben, dus: VRAAG MAAR….

Video: https://www.youtube.com/watch?v=sM7UJrsUr5g

 

Deel dit bericht!