Hoe greenkeepers kunnen bijdragen aan meer golfplezier voor hun gasten… door Hans Wognum, expert in gastvrijheid

Onderhoud  – het maaien van tee’s, fairways en greens – op de golfbaan moet gebeuren. In een beperkte periode per dag door beschikbare technologie, personeel en budget waarmee dat kan gebeuren. Het liefst wil je als golfer een perfect geprepareerde golfbaan in alle rust en in eigen tempo kunnen spelen. De onzichtbare en onhoorbare greenkeeper zou op dat moment geweldig zijn. Toch is dit vaak niet het geval. Komen gasten greenkeepers tegen. Worden zij door hen gestoord en opgehouden. De wijze waarop doet wat met het gevoel van de gast. En dat vertaalt zich naar hun ambassadeurschap. Soms onnodig in negatieve zin, want het kan anders. Hieronder een aantal voorbeelden hoe dat zou kunnen. 

Het meeste maaiwerk in de golfbaan verrichten voorafgaand aan de eerste uitgegeven starttijd. Heerlijk voor zowel gast als greenkeeper. Hierin kun je kiezen voor de meest efficiënte route m.b.t. het baanonderhoud. Beter is om de route zo te kiezen, dat de snelst te bespelen holes als eerste gebeuren.  Als je niet tijdig hebt kunnen afronden en ontstaat de kans om gasten tegen te gaan komen, probeer hen dan maar eenmalig te storen tijdens een ronde. Bijvoorbeeld door in tegenovergestelde richting van de looprichting van de gast te werken.

Geef bij het tegenkomen van de gast altijd direct een signaal dat zij kunnen doorspelen of wanneer echt noodzakelijk, dat zij even moeten wachten op dat signaal. De gast probeert zo goed mogelijk aansluiting te houden op de voorgaande flight en daarnaast de hete adem van de achteropkomende flight te voorkomen. En ingewikkelde gesprekken met een players assistent (sommige golfbanen en golfclubs noemen hen nog steeds marshalls – en maken van hen daardoor politie agenten!)

Wees duidelijk naar de gast en voorkom vraagtekens door interpretabele zaken, zoals bijvoorbeeld “wachten met spelen als de zwaailichten op de maaimachine aan staan” of zonder enige communicatie nog even gauw een laatste ronde de semi-rough maaien, waarbij je eerst aan de ene kant van de fairway van de gast af rijdt en vervolgens weer over de ander kant van de fairway naar de gast toe rijdt. Zet even de motor van de maaier uit wanneer een gast zijn club adresseert, of beter nog, tijdens de pre shot routine. Golf is een concentratiesport en naast alle interne afleidingen tussen de oren hoop je als gast ook vrij te blijven van allerlei externe afleidingen.

Wees vooral een goede gastheer of gastvrouw. Op veel golfbanen zie ik dit gelukkig heel vaak voorkomen. Helpen greenkeepers nieuwe gasten bij het vinden naar de weg naar de volgende hole. Of beantwoorden zij vragen van hen.
En de meest makkelijke manier om als greenkeeper te kunnen bijdragen aan het golfplezier van de gast is een glimlach naar hen. Kost helemaal niets en voelt heel erg gastgericht aan.

Voor veel greenkeepers zijn de bovenstaande zaken “open deuren” en zijn deze oplossingen al aan de orde van de dag. En voor een aantal is dit artikel een goede opfrisser of bevat het een aantal tips. De reden waarom ik het namens alle gasten op golfbanen heb geschreven. Inclusief mijzelf. Alvast bedankt voor jullie bijdrage aan meer golfplezier!

Deel dit bericht!