Langzaam spel, mindere resultaten?

Er is een wereldschokkende ontdekking gedaan in de golfsport: hoe langzamer je speelt, hoe minder goed je resultaat.

Recentelijk wordt dit nogal uitgebreid op de sociale media gedeeld als groot nieuws. Wat het natuurlijk helemaal niet is.

Waarom niet? Ergernis.
De grootste ergernis in de golfbaan is langzaam spel of “slow play”. En laat het nou net zo zijn dat ergernis bij golf altijd tot minder goede resultaten leidt.
Want ergernis leidt tot minder goede concentratie, net iets sneller je bal willen slaan en vaak net te hard je bal willen raken.

De vraag is dus of het nou het langzame spel is of de ergernis die zorgt voor mindere resultaten. We weten allemaal dat de beroepsgolfers echt niet snel spelen. En toch in het algemeen een behoorlijk stuk beter dan wij.

Maar ook daar geldt dat als de snelheid te laag wordt, de ergernis toe gaat nemen en het spel beïnvloedt.
En natuurlijk zijn de beroepsgolfers mentaal veel beter getraind om met ergernis om te gaan dan de gemiddelde amateur golfer.

Daarbij komt dat bij de beroepsgolfers er soms redenen zijn waarom een en ander wat langzamer gaat en daar kan het veld dan begrip voor opbrengen.

Dat inlevingsvermogen is weer heel anders bij amateurs, die met golfers te maken hebben die niet weten dat als je “goed” door de baan beweegt, je aanzienlijk sneller speelt zonder dat je ook maar enigzins hoeft te haasten. En dus zonder enige goede reden – in hun ogen – de boel ophoudt.

Maar nieuwe golfers worden daar niet of onvoldoende mee bekend gemaakt. En dat schept veel problemen die met een uitgebreidere introductie in golf voorkomen kunnen worden.

Maar ja, de golfsport kiest voor snel mensen op de baan laten. En dat is jammer. Voor al die mensen die na gemiddeld 2 jaar er weer mee ophouden (20000). En voor anderen die minder spelen of er ook mee ophouden.

Ready Golf is in dit kader een heel goed initiatief van de NGF. Maar dan moet het wel een verplicht onderdeel zijn van het behalen van een handicap/baanpermissie. Dat men vanaf het begin weet wat het is en hoe het werkt.

Dat zal zeker veel betere resultaten opleveren. Voor de hele golfsport.

https://www.golf.nl/golfsport/regels/wat-is-ready-golf

Data shows that slow play leads to higher scores across all handicap ranges

 

Deel dit bericht!