Nieuwe golfregels per 1 januari 2019 door regelexpert Wink Blomsma / aflevering 2.

Een mooie App is te vinden door op “rules of golf 2019” te zoeken, ook op Playstore. De app heeft 3 niveaus: een Players Edition, dat is een wat ingekorte vorm van het tweede niveau, de Full Rules. Het derde niveau is de Interpretations met uitleg. Verder zijn er nog tabs onder andere voor definitions en Committee Procedures en ook uitleg met filmpjes. Ik verwacht wel een app in het Nederlands.  Wordt er al aan gewerkt?

De NGF heeft inmiddels instructiedagen gepland voor referees en commissieleden, zodat die de clubleden kunnen gaan voorlichten.

Het zal even wennen zijn, maar voor kritische noten moet er ook ruimte zijn. Bijvoorbeeld over het droppen. Dat wordt nu droppen op kniehoogte, en droppen in de relief-area. Ik houd voorlopig de Engelse termen aan, dan kun je ze terugzoeken in de App. Het lijkt me een nuttige aanpassing, want het gaat sneller (minder opnieuw droppen) en de regel is soepeler. Heel veel spelers hebben immers moeite hun arm tot schouderhoogte op te tillen. Maar ook nu zal dit leiden tot regelfouten. Ik voorspel, dat veel spelers erg lage knieën blijken te hebben. Dat had eenvoudig voorkomen kunnen worden door droppen af te schaffen en te vervangen door  plaatsen; altijd plaatsen dus. Voordeel : minder regelovertredingen, nog soepeler, dus leuker en ook tempo-bevorderend. Je bal kan dan wat mooiere ligging hebben, maar dat geldt voor iedereen. Bovendien hoef je niet meer na te denken over de vraag of je moet plaatsen of droppen. Wie weet komt het goed bij een volgende aanpassing, want die voel je nu al aankomen.

Ook kritische noten of vragen? Reageer op dit stuk.

Maar laten we wel afspreken: Deze regels-herziening is een goede gelegenheid om allemaal volgens de regels te gaan spelen, ook als we kritisch zijn op een regel.

Deel dit bericht!