Doorlopen of doorlaten… door Hans Wognum, expert gastvrijheid

Hoe je iedere gast zijn of haar gewenste speeltempo laat spelen en daarmee positief ambassadeur maakt van jouw golfbaan of club.  

[restrict]Ik kom ze heel vaak tegen. Bordjes of klokken met de tekst, dat wanneer je trager bent dan de veronderstelde speeltijd op dat moment, je jouw speeltempo moet opvoeren. Nu speel ik op veel verschillende golfbanen en met een gevarieerd gezelschap en na 24 jaar golf kan ik je melden, dat de rondetijden voor 18 holes voor mij ergens tussen de 2 uur en 50 minuten en ruim 6 uur zijn geweest.

Een ronde, die langer duurt dan 4 uur voelt voor mij aan als een dagje winkelen in “de koopgoot” van Rotterdam bij 32 graden celsius. Vaak met bijbehorend resultaat. Toch geloof ik vanuit gastgericht perspectief niet in “het speeltempo opvoeren”, maar in “begeleid doorlaten”. Gewoon omdat iedereen wel eens zijn of haar dag niet heeft. Of omdat het speeltempo gewoon fundamenteel lager ligt dan van andere spelers op dat moment.

Over speeltempo is heel veel te doen. De playing professionals en top amateurs gaan nog wel eens “op de klok” om hen tot een hoger speeltempo te dwingen. En voor de recreatieve golfer zijn oplossingen bedacht, zoals spelen vanaf de teekleur, die past bij het speelniveau of Ready Golf. Naast alle andere tips, die het speeltempo bevorderen, zoals bijvoorbeeld het positioneren van de tas, het zoeken naar de bal enz.

Het verandert allemaal niets aan ons eigen gewenst fundamenteel speeltempo. Een speeltempo, waarin we lekker ontspannen kunnen golfen. Waarin tijd is weggelegd voor onze pre swing routine en het beoordelen van de situatie en hoe het spel te vervolgen. Een ronde golf in ons eigen tempo en ritme zorgt voor betere resultaten en daarmee “feelgood”. Opgejaagd worden door een marshall of een achteropkomende flight draagt daar niet aan bij. En een hoger speeltempo dan gewenst ook niet. Dat zorgt vooral voor het wegjagen van de gast, of erger, het wegjagen van de beste vrienden en vriendinnen van de gast door het gevoel wat je hen hebt gegeven.

Doorlaten is niet eenvoudig. Wanneer is nu precies het juiste moment? En hoe doe je dit op de meest handige manier? Hoe kun je jouw gasten hierbij een handje helpen? Als een bal niet gelijk gevonden wordt, die je wel heel graag wil vinden, en de achteropkomende flight gereed is om te passeren, is doorlaten eenvoudig.

Als het fundamenteel speeltempo lager is dan dat van de achteropkomende flight(s) kan er gekozen worden voor de optie om op een volgende tee af te slaan, de achteropkomende flight ook te laten afslaan en te laten doorspelen en vervolgens weer aansluiten. Met de begeleiding van een alerte en gastgerichte “players assistent” of gastheer / gastvrouw kan dat nog soepeler.

Ik ken een golfbaan waar dit moment wordt gebruikt om de gasten een drankje aan te bieden. Deze wijze van doorlaten zorgt ervoor, dat alle gasten een bijzonder  – en aangenaam – moment beleven en dat zij ook allemaal een pro actief en positief ambassadeur kunnen worden. Daarom is het persoonlijk begeleid doorlaten veel gastgerichter dan het (on)persoonlijk manen tot opvoeren van het speeltempo. En zou het wel eens kunnen leiden naar groei…

Hans Wognum
Personal Touch 4 Golf [/restrict]

 

 

Deel dit bericht!