Blijft het nodig om de golfbanen op de Tour te verlengen of lossen we het anders op? Door golfpro Martine Martens

Door verbetering in materiaal, coaching en fysiek van spelers, wordt de golfbal steeds verder geslagen. De golfbanen die op de Tour worden gespeeld worden steeds langer. Is dat een handige oplossing?

[restrict]Wat een verschil! 20 Jaar geleden was een par-5 van 475 prima, nu is dat voor tourspelers een par-4. In 1980 had een serieuze tourbaan een lengte van 6500 meter. Nu spelen ze op banen van 7100 meter. Natuurlijk: met een ijzer 8 slaat een tourpro gewoon 175 meter… Onvoorstelbaar ver!

Niet alleen verbetering in materiaal heeft hiervoor gezorgd. Er is meer veranderd. De banen van nu zijn steviger en de greens een heel stuk sneller. Ben Hogan speelde op greens met een snelheid van 8 op de stimpmeter. Nu is dat al een beetje traag op een gemiddelde Nederlandse clubbaan. 

Golfdigest.com vergelijkt Koepka met Hogan. Koepka zal met een ijzer uit 1950 nog steeds maar een ijzer 7 nodig hebben, voor een afstand waar Hogan al een ijzer 3 gebruikte. 

Er is veel winst gemaakt door de fysieke benadering, golfers van nu zijn echt atleten. Ook verbetering in coaching heeft veel lengte winst opgeleverd.

Het blijven verlengen van de golfbanen die worden gespeeld op de Tour is dus noodzakelijk kwaad, toch? Er zal in de toekomst steeds verder worden geslagen, er wordt echt nog wel meer lengte gemaakt. Naar mijn idee is er een veel handigere en goedkopere oplossing: maak de ballen die ze mogen gebruiken wat lichter! Dan gaat de bal minder ver en kan de baan hetzelfde blijven. Tiger Woods had het er ook over op Golfchannel. Is dit tè kort door de bocht denken? 

Willen we niet allemaal heel graag kijken naar deze kanjers die de bal 300 meter van de tee slaan? Het is fijn om op te kijken tegen de toppers van de wereld. Koepka slaat gemiddeld 290 meter met de driver! Dat blijft toch heerlijk om te zien! Wow! [/restrict]

Deel dit bericht!