Er gebeurt wat in- en met de golfsport

Er wordt veel geschreven in de pers over een nieuw project voor golfprofessionals: de LIV Tour. Deelname aan wedstrijden kan alleen op invitatie. Invitaties gaan voor de meeste spelers gepaard met overeenkomsten waarbij verplichte verschijning op deze wedstrijden vastgelegd wordt. Voor andere spelers geldt dat als ze niet (meer) uitgenodigd worden ze dus terug moeten naar de bestaande tours van PGA, DP World en de Asian Tour.

De PGA Tour heeft daar al een stokje voor gestoken door spelers die aan een LIV wedstrijd deelnemen, het lidmaatschap aan de PGA Tour te ontnemen – waarmee deelname aan wedstrijden van die tour niet meer mogelijk is.

De PGA Tour kan dat doen op basis van de overeenkomsten die spelers met die tour tekenen om lid te zijn van die tour (noodzakelijk om eraan te kunnen deel te nemen). De DP World Tour kan dat niet. Die legt wel forse boetes op (die door de LIV Tour betaald worden).

Het ligt in de verwachting dat ook de DP World Tour in de toekomst dezelfde sancties zal opleggen als de PGA Tour. Maar daarvoor moeten eerst de overeenkomsten met bestaande leden van de DP World Tour aangepast worden.

De zieltogende Asian Tour ontvangt de nieuwe LIV tour met open armen en is daardoor verzekerd van 8 plaatsen voor haar spelers in ieder LIV Evenement. Ook sponsort LIV de Asian Tour met 400 miljoen dollar aan prijzengeld.

Het heeft al direct gevolgen voor de Asian Tour. Zo heeft de R&A de plaats in het Britse Open, die gereserveerd was voor de winnaar van het Asian Tour klassement, ingetrokken.

Het belang van deze laatste tour voor LIV is overduidelijk. Op de LIV Tour kunnen spelers geen OWGR-punten verkrijgen. Dat zijn punten die tellen voor de wereldranglijst en bepalen of je mee kan doen aan de majors van Golf, zoals de Masters.

Er ligt wel een verzoek bij de daarvoor verantwoordelijke commissie maar het is zeer de vraag of, en zo ja, hoeveel punten men zou krijgen voor de LIV wedstrijden. En dat heeft weer veel te maken met de opzet van de LIV Tour.

Overigens bepalen de 4 majors zelf wie deel mogen nemen aan hun evenement. Dat staat los van alle tours, en het is daarmee niet alleen spannend om te zien wat bijvoorbeeld de organisatie van de Masters, de eerste major van 2023 zal beslissen in deze – het is vermoedelijk alles bepalend voor de toekomst van de LIV Tour.

Het gaat bij de LIV Tour over wedstrijden van steeds 54 holes zonder cut. LIV is de oud Romeinse schrijfwijze voor 54. Maximaal spelen 48 spelers mee, als eerder gezegd, uitsluitend op invitatie van de LIV Tour of contractueel verplicht om aanwezig te zijn.

Het prijzengeld is 4 miljoen voor de winnaar en de laatste prijs is 150.000 dollar. Per wedstrijd is er een totaal van 25 miljoen dollar aan prijzengeld te verdelen.

Natuurlijk is er ook de discussie over de gevolgen van deze tour voor het imago van de golfsport. Want de sponsor is Saoedi-Arabië. Een autoritair regime dat bekend staat om haar betrokkenheid bij de moord op journalist Jamal Khashoggi en onderdrukking van vrouwen.

Die discussie is zonder meer hypocriet te noemen. Want al jaren sponsort ditzelfde regime de European Ladies Tour. Een tour, die zonder die sponsoring vermoedelijk niet meer zou bestaan. En die nu, in een land waar vrouwen niet eens auto mogen rijden, voor de sponsor komt golfen. Iets waar in de golfwereld niet over gesproken werd voor de discussie over de LIV Tour begon.

Het zou goed zijn voor deze tour om haar sponsoring ernstig te heroverwegen en als haar voortbestaan alleen afhangt van dit soort regimes, dan zegt dat veel – en weinig goeds – over deze tour. Dat geldt ook voor de meer dan naïeve uitspraken van de CEO van de LET. Die stelt dat: “Golf Saudi has big plans for the women’s game”. Vreemd gezien de totale onderdrukking van vrouwen in dat land.

En daarmee kom je dan bij de gevolgen van dit alles voor het imago van de golfsport. En dat is niet onverdeeld positief.

Voor de deelnemers aan de LIV tour is het natuurlijk mooi om in 2023 met alleen deelname al verzekerd te zijn van 2,1 miljoen dollar aan prijzengeld. En 38 weken vakantie. Als je dan ook nog eens 40-100 miljoen dollar startgeld ontvangt, dan is de verleiding groot natuurlijk.

Maar het beïnvloedt het beeld dat velen hebben van deze spelers wel degelijk. En niet ten goede. Niet alleen omdat deze spelers geld aannemen van een misdadig regime. Maar ook omdat het sportieve element van de LIV Tour onvergelijkbaar is met dat van de DP World of PGA Tour.

54 holes zonder cut met spelers die hun beste tijd gehad hebben en gegarandeerd prijzengeld versus 72 holes met cut met spelers die nog altijd de wereldtop zijn en de kans om met niets naar huis te gaan. 54 holes voor een prijs die niemand iets zegt, of 72 holes om op een beker te staan waar iedere grootheid in golf ook op staat.

Door LIV is ook een discussie op gang gekomen over de sponsoring van Golf. En dat golf wel heel makkelijk over bepaalde ongemakken heen stapt. Geld en voortbestaan zijn duidelijk belangrijker dan morele overwegingen. En dat is een zwak punt voor het imago van Golf.

Topsport is hard en zwaar. Zo hoort het ook te zijn. Dat haalt het beste uit de deelnemers. En maakt het interessant voor het publiek. Maar vooral ook voor de topsporter zelf. Want die heeft dat nodig om boven zichzelf uit te komen. Het zijn de mooiste verhalen. Eerlijke, echte topsport. Waar je afgestraft wordt als je faalt, en beloond word als je slaagt.

”Hard work beats talent, when talent fails to work hard.”

https://www.reuters.com/lifestyle/sports/asian-tour-embraces-liv-series-golfers-look-far-east-points-2022-07-13/

https://www.dailymail.co.uk/sport/golf/article-10904385/Asian-Tour-CEO-tells-PGA-Tour-ignore-LIV-Golf-anymore.html

https://golfweek.usatoday.com/2021/11/06/saudi-international-ladies-european-tour-criticism-need-versus-greed/

https://www.washingtonpost.com/kidspost/2022/06/16/golfers-liv-participation-hurts-legacy/

 

 

 

 

Deel dit bericht!