Golfen in deze eeuw: kan het ook anders? door golfpro: Martine Martens

In de 17de en 18de eeuw ontstonden de eerste golfbanen in Schotland. Sommige banen hadden 8 holes, andere speelden op 11 holes. Het aantal was niet overal gelijk. Op St.Andrews, één van de oudste banen ter wereld, waren oorspronkelijk ook geen 18 holes.

[restrict …]

De oorspronkelijke course bij St. Andrews (1574) bestond uit 11 holes langs een smalle strook land aan de zee. Elke hole werd twee keer gespeeld, in het totaal dus 22 holes. In 1764 werden twee holes verwijderd en ging de course van 11 naar 9 holes die steeds heen en terug gespeeld werden. Daarmee werd het aantal 18 holes, de standaard zoals we die nu kennen.

In 1858 heeft de Royal & Ancient Golf Club of St. Andrews het officiële bericht gegeven dat een ronde van 18 holes een officiële wedstrijd vormde. Andere banen volgden, en door de jaren werd 18 holes de norm.

De tijden zijn nogal veranderd, de wereld lijkt wel sneller te draaien in de 21ste eeuw. We hebben veel aan ons hoofd, en weinig tijd om op de golfbaan te besteden. Tegenwoordig worden er meer rondes van 9 dan van 18 holes gespeeld. Er zijn zelfs banen waar het nog makkelijker wordt gemaakt: daar is keuze uit 6, 9, 12 of 18. Volgens mij is dat een goede ontwikkeling. 

Nederland vergrijst en dat is op alle golfbanen te merken. Wanneer we ouder worden is het fijn om ook kortere golfrondes te kunnen spelen: zo blijft golf tot op hoge leeftijd goed mogelijk. 

Daarnaast, misschien nog wel belangrijker, is het goed om de jongere doelgroepen op de golfbanen te gaan krijgen. Deze groep heeft het al erg druk, maar met de mogelijkheid om een kortere ronde te kunnen spelen blijft golf een heerlijke manier om lekker te ontspannen en fysiek bezig te zijn. En hoe fijn is het dat je met het hele gezin plezier kunt beleven op de golfbaan: voor de meeste kinderen is 9 holes erg veel. Gezellig met het gezin 6 holes spelen is superleuk! Opa en oma mogen ook mee!

Martine Martens … [/restrict] 
Deel dit bericht!