Onzekerheid in de baan..wat te doen? Door onze golfregel expert Wink Blomsma

Ja waarom zijn regels eigenlijk leuk? Een belangrijke reden is, dat het goed beheersen van de regels een voordeel is bij je spel.

Hoe vaak hoor je niet bij matchplay, dat een speler een “ruling” van zijn tegenstander accepteert in de veronderstelling dat hij de regels goed kent, om er achteraf achter te komen, dat hij ten onrechte een hole heeft verloren!

En mag je je dan beklagen bij de wedstrijdleiding, omdat je tegenstander het fout had? Nee, dat mag niet. Als je met je tegenstander afspreekt wat de oplossing van een regelkwestie is (alleen matchplay!), dan is die oplossing bindend. Je hebt het geaccepteerd, en ook de uitslag van de hole geaccepteerd.

Dat klinkt wat onbevredigend, maar als speler word je geacht zelf de regels te kennen.

Maar wat moet je dan doen als je niet zeker bent van een regel en je tegenstander meent dat je de hole verloren hebt of een strafslag hebt opgelopen? Regel 20 geeft uitkomst:

Als iemand van de wedstrijdleiding of een referee in de buurt is mag je die om raad vragen. Als die niet binnen een redelijke tijd beschikbaar zijn, kun je vragen om een uitspraak na afloop van de wedstrijd, maar voordat de uitslag van de wedstrijd vaststaat.

Dat moet je onmiddellijk en ter plekke aan je tegenstander melden. Doe je dat niet, dan is die mogelijkheid niet meer beschikbaar. Je kunt niet achteraf alsnog besluiten een ruling te vragen omdat je ergens aan twijfelt.

Een voorbeeld om het duidelijk te maken (matchplay).

Jouw bal ligt met 2 slagen op de green en die van je tegenstander met 3. Jij put eerst. Het is een slechte put maar door wonderlijk veel geluk raak je de bal van je tegenstander en vervolgens rolt je bal in de hole!

Hij zegt dat je daarmee de hole hebt verloren (equivalent van 2 strafslagen bij strokeplay). Jij denkt dat hij de regels heel goed kent en je accepteert dat, dus je maakt geen claim om na afloop een uitspraak te vragen.

Dat is heel jammer want bij matchplay is er geen straf en de slag telt! Je had in feite dus uitgeholed en de hole gewonnen. Je had dus direct een verzoek om een uitspraak kenbaar moeten maken.

Overigens: Bij strokeplay is er inderdaad sprake van 2 strafslagen, maar de bal is ook dan uitgeholed.

 

 

Deel dit bericht!