Maken de Golfregels het spel leuker?

Door Golfregelexpert: Wink Blomsma

Laat ik beginnen met een aanbeveling: lees het artikel van Erwin Mulder ”Golfwedstrijden spelen doet veel voor jou en voor de golfsport” , ook te vinden op deze site. Hij slaat de spijker op de kop. Meer wedstrijden spelen maakt het spel veel leuker. Vrije vrienden-rondes waarbij de regels steeds meer aan de laars gelapt worden zorgen dat de lol er af gaat. De clou is dus dat je het spel serieus probeert te spelen, en dat je daarbij de regels correct toepast. Vergelijk het met bridgen: regelmatig spelen met vrienden die “seinen” en verzaken gaat heel gauw vervelen.

[restrict]De nuances zijn vaak klein. Uiteindelijk gaat het dus hierom: hoe ga je om met de regels, hoe kunnen we samen er voor zorgen dat het spel voor iedereen leuker wordt? Dat geldt voor de individuele spelers , maar ook voor NGF, voor de clubs en voor de commissies. Een voorbeeld: We worden nu geconfronteerd met droogteschade. Bij een wedstrijd in de NGF competitie op de Groene Ster bij Leeuwarden mochten we plaatsen. Ik hoorde deze reactie van een speler: moet je dat wel toestaan bij een officiële wedstrijd? Ja natuurlijk!! Die volledig uitgedroogde en harde kale plekken maken dat je golfprestatie een loterij wordt in plaats van een kunde. Hulde Groene Ster! Golf-technisch correct en het spel wordt leuker. De NGF heef dat inmiddels ook aangegeven: je mag de regel “plaatsen” waar nodig blijven toepassen ná 1 mei. Men vraagt wel dat in overleg met de NGF te doen.

Een andere: SNELHEID in de baan. Het meest besproken onderwerp in golf. Toch moet het me weer van het hart: Als er iets is, wat voor anderen irritant is en het spel minder leuk maakt is het traag spel. Dus een paar tips: Beginners, neem je bal op, als je na een aantal slagen nog niet veel opgeschoten bent. Speel altijd Stableford en als je niet meer kunt scoren, neem dan je bal op. Begeleiders en Lesgevers: Zorg dat dit bij nieuwelingen in de sport beklijft. Begeleiders: ga niet met meer dan twee beginners de baan in, laat ze de bal oppakken als het te lang duurt en laat door zodra dat nodig is.

Voorstel: Een maximale handicap (opgeteld ) per flight. Bijvoorbeeld maximum 80 voor vierballen. Is je gezamenlijke hcp hoger dan moet je dus opsplitsen in 2 2-ballen.

Willen jullie dit in je club of organisatie bespreekbaar maken?[/restrict]

 

Deel dit bericht!