Veranderen moet, ben creatief! Door golfpro Martine Martens

Het is een oplossing, het ‘rekening rijden van NGF: alle leden die veel spelen meer laten betalen. Ik denk dat we dan de meeste golfbanen echt kunnen gaan sluiten. [restrict]De trouwe leden zijn vaak de mensen die al lang bij de club zijn, het zijn vaak mensen die veel voor de club doen. Moeten zij gestraft worden omdat de rekeningen niet meer kunnen worden betaald. Of kunnen we de problemen anders aanpakken?

De trouwe, veel spelende leden zijn niet het probleem! De ledenaantallen lopen terug om verschillende redenen. In ons land is vergrijzing hard aan het toeslaan, zeker op de golfclubs. Door natuurlijke redenen zijn er minder golfers over. Mensen krijgen gezondheidsproblemen of overlijden. Het probleem van de meeste clubs zit in het aantrekken van de jongere golfers. Blijkbaar is het voor de 30/40-ers nog niet erg interessant om lid te worden van een golfclub. Het bestaande aanbod is niet wat ze zoeken. Dus dan gaan we onze trouwe, veel spelende leden maar extra belasten? Lijkt me beter van niet.

Het is voor elke golfclub belangrijk om niet alleen nieuwe leden te boeien en te binden. Er moet ook hard worden gewerkt om de bestaande leden te behouden. Voor deze verschillende doelgroepen zijn andere doelstellingen van belang. Misschien is het goed om eerst die eens op een rijtje te krijgen.

De bestaande leden zijn vaak wat ouder: zorg voor goede begeleiding, lesprogramma’s die ook aandacht besteden aan gezond bewegen. Doe dit in groepen: veel senioren zijn alleenstaand. Misschien een goed idee om een lekkere daghap in het clubhuis aan te bieden: samen eten is gezelliger dan alleen. Zorg voor voldoende 9-holes wedstrijden, dat scheelt belasting op het lichaam én de baan!

Hoe kun je de werkende mens motiveren om bij de club te willen horen? Maak het aantrekkelijk: familie gericht, snel en passend in de agenda. Naast leuke activiteiten voor het hele gezin in de weekenden is een leuke lesgroep in de avonduren een goed idee. Waarom maken we niet een speciale familie route op de baan zodat in anderhalf uur een leuke wedstrijd gespeeld kan worden: fijn voor de jeugd met ouders én opa en oma! Helemaal leuk: die 6-holes baan kan nog net na het werk door de week gespeeld worden door onze werkende clubleden! 

Natuurlijk is dit een kort-door-de-bocht verhaal over hoe het beter kan. Ik ga graag met u in gesprek om passende creatieve en andere manieren te vinden om leden op uw club te boeien, binden en behouden! Op naar verandering en vernieuwing van onze geliefde golfsport![/restrict]

Zie ook eerdere artikelen over rekeninggolfen via: https://linkedgolf.nl/2019/05/rekeninggolfen-2-product-differentiatie/

Deel dit bericht!