Doorlopen of doorlaten… door Hans Wognum, expert gastvrijheid
Hoe je iedere gast zijn of haar gewenste speeltempo laat spelen en daarmee positief ambassadeur maakt van jouw golfbaan of club.
[restrict]Ik kom ze heel vaak tegen. Bordjes of klokken met de tekst, dat wanneer je trager bent dan de veronderstelde speeltijd op dat moment, je jouw speeltempo moet opvoeren. Nu speel ik op veel verschillende golfbanen en met een gevarieerd gezelschap en na 24 jaar golf kan ik je melden, dat de rondetijden voor 18 holes voor mij ergens tussen de 2 uur en 50 minuten en ruim 6 uur zijn geweest.
Een ronde, die langer duurt dan 4 uur voelt voor mij aan als een dagje winkelen in “de koopgoot” van Rotterdam bij 32 graden celsius. Vaak met bijbehorend resultaat. Toch geloof ik vanuit gastgericht perspectief niet in “het speeltempo opvoeren”, maar in “begeleid doorlaten”. Gewoon omdat iedereen wel eens zijn of haar dag niet heeft. Of omdat het speeltempo gewoon fundamenteel lager ligt dan van andere spelers op dat moment.
Over speeltempo is heel veel te doen. De playing professionals en top amateurs gaan nog wel eens “op de klok” om hen tot een hoger speeltempo te dwingen. En voor de recreatieve golfer zijn oplossingen bedacht, zoals spelen vanaf de teekleur, die past bij het speelniveau of Ready Golf. Naast alle andere tips, die het speeltempo bevorderen, zoals bijvoorbeeld het positioneren van de tas, het zoeken naar de bal enz.
Het verandert allemaal niets aan ons eigen gewenst fundamenteel speeltempo. Een speeltempo, waarin we lekker ontspannen kunnen golfen. Waarin tijd is weggelegd voor onze pre swing routine en het beoordelen van de situatie en hoe het spel te vervolgen. Een ronde golf in ons eigen tempo en ritme zorgt voor betere resultaten en daarmee “feelgood”. Opgejaagd worden door een marshall of een achteropkomende flight draagt daar niet aan bij. En een hoger speeltempo dan gewenst ook niet. Dat zorgt vooral voor het wegjagen van de gast, of erger, het wegjagen van de beste vrienden en vriendinnen van de gast door het gevoel wat je hen hebt gegeven.
Doorlaten is niet eenvoudig. Wanneer is nu precies het juiste moment? En hoe doe je dit op de meest handige manier? Hoe kun je jouw gasten hierbij een handje helpen? Als een bal niet gelijk gevonden wordt, die je wel heel graag wil vinden, en de achteropkomende flight gereed is om te passeren, is doorlaten eenvoudig.
Als het fundamenteel speeltempo lager is dan dat van de achteropkomende flight(s) kan er gekozen worden voor de optie om op een volgende tee af te slaan, de achteropkomende flight ook te laten afslaan en te laten doorspelen en vervolgens weer aansluiten. Met de begeleiding van een alerte en gastgerichte “players assistent” of gastheer / gastvrouw kan dat nog soepeler.
Ik ken een golfbaan waar dit moment wordt gebruikt om de gasten een drankje aan te bieden. Deze wijze van doorlaten zorgt ervoor, dat alle gasten een bijzonder – en aangenaam – moment beleven en dat zij ook allemaal een pro actief en positief ambassadeur kunnen worden. Daarom is het persoonlijk begeleid doorlaten veel gastgerichter dan het (on)persoonlijk manen tot opvoeren van het speeltempo. En zou het wel eens kunnen leiden naar groei…
Hans Wognum
Personal Touch 4 Golf [/restrict]
Wat helemaal niet wordt genoemd, is dat er bij start tijden moet worden gehouden. Door te snel op de vorige flight te starten veroorzaak problemen op de baan.
Als iedereen aan zijn starttijd houden , en een normaal tempo houden, gaat het goed.
Maar men start te snel op de vorige flight en wil hardlopen door de baan. Jammer
Het doorlaten is geen probleem en hoort bij de etikette = “opvoeding en introduktie”, dat heeft iedereen geleerd, toch? Het grotere probleem is het volgen van de flight voor je!! Als je dat niet doet, tja….ergens op de baan heb je dan een flight achter je, die niet staat te dringen, maar aangeeft, dat je eigen tempo niet helemaal meer klopt! Dus een stapje sneller, aub – en neem dan ook maar afscheid van een bal, die bijv. in het water geland is en je toch echt niet meer kan redden. Er worden elke dag meer ballen gemaakt, als dat je zelf kan spelen…. -a en anders koop je toch ballen bij LinkedIn? Niet? Veel plezier iedereen!!
Doorlaten werkt vertragend voor iedereen behalve de groep die wordt doorgelaten. Je kan ook genieten van de natuur en toch sneller spelen. Oprapen als het geen zin meer heeft is belangrijk en klaar zijn om te slaan als je aan de beurt bent. Vandaag ook weer zo’n leuke voor mij: terug lopen op een par 3 om nog een keer af te slaan. Sorry?! Geen provisional gespeeld en bal weg? Door naar de volgende hole!
Wellicht zou beter werken: voor 12 uur starten om snel te spelen en na 12 uur als je van de natuur wilt genieten ?
Helemaal mee eens, Hans! Wat kan het irritant zijn om met z’n tweeën achter een drie- of vierbal te zitten, die ook nog eens niet zo goed kunnen golfen. Aan dat laatste kunnen ze op zich niets doen en we zijn allemaal ooit eens begonnen met dat oh zo lastige spelletje. Maar dat betekent niet dat ze de etiquette niet hoeven te respecteren! En met doorlaten speelt uiteindelijk ook iedereen erachter sneller (in tegenstelling tot wat Ingeborg hierboven beweert). Je maakt zo gewoon efficiënter gebruik van de baan. Recent in Duitsland (Vesper, leuke banen!) heb ik in 4 dagen beide uitersten meegemaakt. De ene keer 18 holes achter 4 Nederlanders, die zo te zien niet eens hun GVB hadden, die ook nog eens regelmatig op of net naast de green scorekaarten stonden in te vullen, ruim de tijd namen om ballen te zoeken e.d.. Dat werd dus een rondje van meer dan 5 uur en toen we er achteraf iets van zeiden bleken ze het ook echt niet te snappen! En de andere keer in 1 rondje liefst 3x doorgelaten en rondje gelopen in ca. 3,5 uur! Heerlijk, zo kan het ook!
Bart,
Het is natuurlijk zo dat als men doorlaat, je sneller speelt dan als je niet doorlaat. Maar wat Ingeborg ( en ik ook in mijn reactie) bedoelt is dat doorlaten op zichzelf een vertragend proces is – als je het vergelijkt met een situatie waarbij niemand hoeft door te laten.
Dit is zoals ik het beschreef:
“18 holes – 18 flights.
Wat gebeurt er nu als men doorlaat. We nemen even aan dat de doorlatende flight flight nummer 3 is.
Flight 4 wordt doorgelaten en speelt de hole. Dan wil flight 3 weer verder. Maar flight 5 is ondertussen ook al op de tee aangekomen.
Die moeten dus wachten – en zo ondervind iedere flight in het veld hier last van.
En neemt u voor het gemak dan ook even aan dat dit u 2-3 keer per ronde van 18 holes overkomt.”
Dat is wat we bedoelen met de vertragende werking van doorlaten.
Daarnaast bevestigt je verhaal wat ik ook al aangaf in mijn verhaal.
Het is me afgelopen week nog overkomen. Mensen die drie holes overslaan omdat ze alleen aan het wachten zijn. Of erger, mensen die de baan uitlopen om dezelfde reden.
Golf is een sport die veel tegenstrijdigheden kent. We willen genieten van de baan, de omgeving en daarnaast, als het een beetje meezit, ook het goede spel. Golfen doen veel mensen om te onthaasten. Maar we worden gemaand wel door te spelen, het liefst over de paden te lopen, en ruim om de greens heen, langs die (in vee gevallen overbodige) witte lijnen en linten. Routing die soms van geen kant kloppen, de infrastructuur van de golfbaan speelt een belangrijke rol. En speelt je groep wat traag, en heb je pech, dan wordt je aangesproken door een sociaal niet vaardige marshall, die hoogstwaarschijnlijk niet eens weet waar het euvel is ontstaan. Het beïnvloed de beleving en daarmee de plek die de baan krijgt in je persoonlijke top x van golfbanen.
Doorlaten is iets dat heel normaal hoort te zijn. Geen ingewikkelde situaties, gewoon inzien dat je achterop bent geraakt, de eerstvolgende flight doorlaten en als het noodzakelijk is doe je dat nog een keer. Het maakt onderdeel uit van het communicatieproces waar golfbanen rekening mee moeten houden. De bordjes, hoe soms betuttelend ook met de teksten dat je tot dat kunt niet langer dan zoveel tijd onderweg mag zijn, zouden mogen worden ingeruild voor een handig tijdschema, bijvoorbeeld op je scorekaart.
Voel je niet te trots om door te laten, want daar komt het vaak op neer. Iemand in de flight die het er niet mee eens is omdat die ene persoon wel snel speelt en geen zin heeft in anderen voor zich.
Doorlaten is heel normaal, het is heel gewenst gedrag en totaal geen rocket sience. Gewoon doen. Het hoort erbij.
Doorlaten.
Hoe werkt dat nou in de praktijk?
Stelt u zich het volgende voor:
18 holes – 18 flights.
Wat gebeurt er nu als men doorlaat. We nemen even aan dat de doorlatende flight flight nummer 3 is.
Flight 4 wordt doorgelaten en speelt de hole. Dan wil flight 3 weer verder. Maar flight 5 is ondertussen ook al op de tee aangekomen.
En die moeten dus wachten – en zo ondervind iedere flight in het veld hier last van.
En neemt u voor het gemak dan ook even aan dat dit u 2-3 keer per ronde van 18 holes overkomt.
Voor de exploitant een slechte zaak. De golfers komen niet meer terug naar de baan en ze gaan vaak direct naar huis – er is geen tijd meer voor de horeca. Voor golf een slechte zaak. Voor de golfers van flight 3 ook een slechte zaak. Want in plaats van een heerlijk dagje uit op de golfbaan is het alleen nog maar stress geworden.
En voor golf is het een hele slechte zaak. 30-40000 golfers verlaten de sport ieder jaar. Van de 20000 nieuwe golfers verlaten 12000 de sport binnen 2 jaar weer. Het verbaast mij niets.
Maar dat is dus doorlaten zoals het in de echte wereld gebeurt. Wat Hans hier beschrijft komt misschien op een vrijwel lege baan voor. Hij kent een baan waar ze drankjes aanbieden bij het doorlaten? Het lijkt me sterk. Dat is of een buggy die er altijd rondrijdt om drankjes te verkopen – en dan heeft het niets met doorlaten te maken – of het is op de turn. Maar men weet in het clubhuis natuurlijk nooit wie, wanneer en waar gaat doorlaten.
Je kan er niets aan doen stelt Hans in zijn artikel. Want ja, iedereen heeft nu eenmaal zijn eigen tempo. Toen ik leerde golfen kon je een dergelijk verhaal thuis in de prullenbak achterlaten. Goed bewegen in de baan hoort bij de sport. En daar werd je door je medespelers op gewezen totdat je het door had. Daarna leer je het nooit meer af. Vanaf dat moment speelde ik eindelijk lekker ontspannen. Omdat het allemaal klopte.
Er is geen enkele goede reden om meer dan 4 uur over een ronde golf te doen. Het heeft niets met het spelniveau te maken. Maar alles met goed bewegen en je houden aan de regels van het spel. Dus oprapen bij stableford en niet overal doorgaan tot die 20 weer gemaakt is. Dat is “not done”.
Het idee dat je elke hole helemaal moet afspelen omdat je greenfee betaald heb is verkeerd. Voor je greenfee zou je eigenlijk 18 holes in een normaal tempo mogen spelen: 4 uur dus.
Het is jammer dat de NGF, exploitanten en golf professionals nieuwe golfers hier niet op voorbereiden. Ik las in een ander artikel hier ook al kritiek daarop. Met name die weekend cursussen zijn hoofdschuldige – en voor u virtuele clubs hier de schuld van geeft: bijna alle exploitanten doen het nu ook.
De NGF doet er niets aan. Die komt met meer van hetzelfde las ik in hier in een artikel; Golfstart. 6 lesjes en gegarandeerd gratis baanpermissie. Waarom niet dat andere initiatief, die “Golf Fun Factor cursus”?
In plaats van beter voorbereiden kiezen NGF, Professionals en Exploitanten er dus voor om het – zo mogelijk – nog minder te doen. Golfers gaan alleen maar minder spelen, worden geen jaarkaarthouder meer en keren ook in steeds grotere aantallen de sport de rug toe.
Dat is de heel voorspelbare rekening die de NGF, professionals en exploitanten gepresenteerd zullen krijgen voor dit beleid.
Een leuk verhaal, gehoord van een marshal, voorbeeld van gastvrij handelen:
Een ouder echtpaar wordt aangetroffen in de baan, zittend op een bankje, een boterham te eten. Uit de startgegevens blijkt dat ze ver achter lopen op de ‘doorlooptijd’.
Op de vraag of ze het naar hun zin hebben luidt het antwoord: jazeker meneer, maar we zijn niet zo snel meer, dus zo af en toe stoppen we op de afslagplaats en laten de groep achter ons door. Zo houden we ze niet op. kunnen ze lekker doorlopen en hebben wij ook een leuke dag.
De marshal heeft ze nog een prettige dag gewenst.