De winterbaan, hoe gaan we er mee om? door golfregel expert Wink Blomsma
In de winter zijn de omstandigheden totaal anders dan in de zomer. De baan is van half december tot eind februari doorgaans heel nat. Als het langer nat blijft zoals deze winter wordt de bodem ook nog eens boterzacht. Gevolg? Je slaat de bal veel korter dan normaal. Soms krijg je met een harde lage bal nog een paar meter rol na de inslag, bij een hogere bal helemaal niet. De greens zijn ook zachter, maar dat is eigenlijk een voordeel: je kunt de bal veel beter bij de vlag laten stoppen.
De vraag is nu welke maatregelen je in deze omstandigheden moet nemen.
Voor het antwoord kijken we naar de NGF-richtlijnen wat betreft de golfregels, de baanopzet en het baanonderhoud.
Allereerst de compensatie voor de spelers voor alle moeilijkheden: we hebben twee mogelijkheden voor een tijdelijke plaatselijke regel:
- je mag de bal schoonmaken en terugplaatsen in de rough
- je mag schoonmaken en plaatsen binnen 15 cm op de fairway.
Onze club hanteert beide. Dat is al heel wat. Je kunt de bal nu redelijk de lucht in krijgen en de schone bal zal een redelijk normale vlucht hebben.
Is het speelresultaat hiermee hetzelfde als zomers? Nee natuurlijk niet.
Moeten we voor het spel dan nog andere dingen verzinnen, bijvoorbeeld de baan veel korter maken? Nee natuurlijk niet.
Golf is een spel van uitdaging! “Play the course as you find it”. En die omstandigheden zijn voor iedereen hetzelfde. Streven naar een zomers niveau is niet nodig, eigenlijk een beetje flauw om daar over te zeuren. Het voetbalveld wordt ook niet ingekort als het nat is.
Dus: ga maar flink oefenen om met een natte baan om te gaan. En misschien een lesje nemen? Accepteer dat gemiddeld de score wat minder is.
Trouwens voor matchplay maakt ook dat niet uit. Je hoeft alleen maar een slag minder te hebben dan je tegenstander.
Voor sommigen lijkt het een probleem dat de handicap dan stijgt. Dat is toch geen probleem? De handicap dient immers een gemiddeld niveau over het hele jaar te weerspiegelen?
Voor de baanopzet (plaatsing tee’s bijvoorbeeld) moet het beleid niet anders zijn dan zomers.
Dat moet ook, want de club is verplicht maximaal qualifying condities aan te bieden. De baan moet dus niet te veel van de gemeten lengte afwijken.
Beginnende golfers bijvoorbeeld kunnen dan s’winters ook aan hun handicap werken. Daarmee wordt voorkomen dat iemand in de lente handicap 40 heeft terwijl zijn spelniveau handicap 28 is.
Voor het baanonderhoud zijn er wel consequenties.
Zo kan er maandenlang niet gemaaid worden. Divots groeien niet dicht, greens herstellen niet en de rol van de bal is minder betrouwbaar.
- Spelers: alsjeblieft: repareer die pitchmarks en leg divots terug.
- Greenkeepers:
- pas op dat zachte fairways en greens niet beschadigd worden.
- laat niet te lang de teemarkers op één plaats staan.
- er is nu meer tijd voor snoeien en de markeringen in de baan op te knappen.
Samenvattend: accepteer de omstandigheden, geniet van de natuur en van onze mooie sport en laten we allemaal extra op de zorg voor de baan letten.
Laat het juist een uitdaging zijn om moeilijkheden onder de knie te krijgen, een uitgesproken kans om de baan eens anders te kunnen spelen. Veel plezier!
Vermeld er nog maar bij dat wanneer het zo nat is dat de baan/de banen gesloten is/zijn de DR en de oefengreens vaak wel gebruikt kunnen worden, zodat je tenminste ballen kunt slaan en kunt oefenen.