Wat gereserveerde parkeerplekken doen met gastbeleving… door Hans Wognum expert gastvrijheid

Een speciale parkeerplaats voor de meest recente winnaar van de maandbeker, een speciale parkeerplaats voor de meest recente winnares van de maandbeker, een speciale parkeerplaats voor de meest recente winnaar en winnares van de clubkampioenschappen strokeplay en matchplay, speciale parkeerplaatsen voor de voorzitter en secretaris van de golfclub en speciale parkeerplaatsen voor businessclubleden. Daarnaast zijn er ook nog speciale parkeerplaatsen voor medewerkers van de golfbaan en medewerkers van de horeca. Het zijn nagenoeg altijd de parkeerplaatsen, die zich het dichtst bij het clubgebouw bevinden. En die (op de medewerkersplekken na) nagenoeg altijd onbezet zijn. Wat dat doet met het gevoel van “een warm welkom”, wanneer je als clublid of als gast jouw voertuig met een beetje mazzel nog net kwijt kon in het verste hoekje van de parking?

[restrict …]

Het gaat niet om die paar extra meters, want er wachten je daarna nog de nodige op of in het terrein. Het gaat om de mentale ruis, die het veroorzaakt tijdens de customer journey van de parking naar het beoogde eerste warme menselijke contact, de receptiemedewerk(st)er. Hoe klein die ruis ook lijkt te zijn, de receptionist moet al meer zijn of haar best doen om het gevoel van het clublid of de gast te laten doorslaan naar de positieve kant van de emotionele balans. En als je je daar niet gezien of gehoord voelt, heeft het volgende station een nog grotere uitdaging om dat te compenseren.

Het belonen van een goede prestatie van clubleden of het eren van hen voor hun bijzondere inzet kan op heel veel andere manieren. De twee auto’s van de medewerkers, die moeten openen en sluiten – met het oog op veiligheid – zou ik kunnen accepteren. De overige voertuigen van medewerkers zouden de voertuigen van gasten niet in de weg mogen staan. Ik vraag me als ondernemer ook af of een speciale parkeerplek voor mij het motief zou zijn om er businessclublid te willen worden. Of ik de banen, waar dat niet zo is, daardoor niet zou overwegen. Wat in mij opkomt is, dat ik me beschaamd zou voelen als mijn gasten of genodigden op een plek verder van de ingang zouden moeten parkeren en in de wandeling naar de receptie mijn auto op mijn speciale parkeerplek zouden passeren (met al die lege plekken er om heen). Welk gevoel geef ik mijn gasten op die golfbaan dan? En speciale parkeerplekken voor voertuigen van minder validen? Daar maak ik heel graag ruimte voor vrij!

Hoe kijk jij hier tegen aan? Ik hoor het heel graag!

Hans Wognum, Personal Touch 4 Golf  [/restrict]

Deel dit bericht!