Goede greens, een samenspel tussen golfer en greenkeeper. Door Leon van Dijk, expert greenkeeper
Pitchmarks zijn een ergernis voor golfers en greenkeepers. Ze horen natuurlijk bij het golf spelletje, maar waarom worden ze zo slecht gerepareerd?
‘s Morgens als ik over de greens van mijn golfbaan heen loop of ik speel elders op een golfbaan verbaasd het mij dat er nog genoeg niet gerepareerde pitchmarks in de greens aanwezig zijn.
Mijn mening is dat je als golfer toch wel weet wanneer je een mooie hoge bal geslagen hebt en de bal met een mooi boogje op de green komt dat je dan wel ene pitchmark gemaakt hebt.
Normaliter zou je verwachten dat de pitchmark automatisch door de golfer gerepareerd wordt maar helaas gebeurd dat nog te weinig. Het kuiltje/pitchmark is een beschadiging aan het grasplantje en is in dit geval vatbaarder voor schimmelinfecties.
Ook het effect op de bal rol is merkbaar omdat het niet egaal meer is en de bal kan gaan stuiteren.
Er wordt dan algauw gezegd dat de greens hobbelig zijn en gerold moeten worden, maar golfers begin aub bij u zelf en repareer zoveel mogelijk uw pitchmarks. Een goede green en het succes daarvan hangt af van het samenspel tussen golfer en greenkeeper.
(Leon van Dijk is hoofdgreenkeeper bij Oosthoek Groep bv)