Golf…voor iedereen?

Gedurende de pandemie kwamen er veel nieuwe golfers bij. De meeste als “Vrije Golfer”. Maar ook traditionele clubs zagen hun ledentallen toenemen – en het aantal rondjes dat die leden in die tijd speelden.

Ineens was er weinig of geen plek meer voor de Vrije Golfers. Leden kregen voorrang – en dat is logisch. Maar het geeft ook de kwetsbare positie aan van Vrije Golfers. En hoe op die manier de toegankelijkheid van golf ook in het gedrang komt.

We hebben hier niet over de Vrije Golfers die alleen maar op zoek zijn naar de goedkoopste plek om een NGF-pasje te krijgen, om dat vervolgens vol trots aan de muur te hangen, boven de tas met clubs die niet of nauwelijks meer gebruikt worden.

We hebben het hier over de Vrije Golfers die genieten van het spel of de sport, en dat vooral met hun vrienden en familie op allerlei banen willen doen. Die daarvoor keurig aan alle voorschriften voldoen en dan niet welkom meer zijn.

We lezen ook af en toe reacties over Vrije Golfers. Dat men meer respect heeft voor de loyaliteit van een golfer die zich aan een baan verbindt, dan voor de Vrije Golfer.

Zonder Vrije Golfers zou het Nederlands Golf failliet zijn. En dat is niet overdreven. 200.000 vrije golfers dragen nu bijna 4 miljoen bij aan de begroting van de NGF. En vanaf 2023 wordt dat bijna 5 miljoen. En dat is meer dan 180.000 leden met speelrecht bijdragen aan de NGF. Actieve Vrije Golfers dragen daarbij ook nog eens veel meer bij aan greenfees dan actieve leden met speelrecht. En dankzij Vrije Golfers krijgt de golfsport ook meer subsidie dan ze ooit zonder Vrije Golfers zou krijgen. Om nog maar niet te beginnen over de waarde die de sport voor sponsoren zou hebben zonder Vrije Golfers.

Daarnaast staat het natuurlijk iedereen vrij te kiezen hoe hij of zij aan de golfsport wil deelnemen. Dat de ene persoon het prima vindt om lid met speelrecht te zijn en daar nooit gebruik van te maken (slapende leden), en de ander onder die omstandigheden liever Vrije Golfer wordt maakt de een niet beter dan de ander.

Aan de ene kant is zo’n “slapend lid” mooi omdat die wel ieder jaar betaalt. Maar juist omdat die er ook niet is, wordt er dus niets omgezet bij de horeca. En als 40-60% van je leden slapend lid is komt dat ook het clubleven niet ten goede. Bovendien kan je als club niet meer dan een bepaald maximum aan leden aannemen, want bij meer kan je dat onbeperkte speelrecht niet meer garanderen.

Volgens de laatste data is golf in Nederland weer terug aan het keren naar de pre-pandemische trends. We gaan weer reizen, en andere sporten bedrijven die tijdens de pandemie niet mogelijk waren.

De banen beginnen te zien dat er weer meer ruimte is op de baan. En ineens zijn de Vrije Golfers weer welkom. Ons advies aan Vrije Golfers is om waar en wanneer mogelijk trouw te blijven aan banen die je altijd welkom heetten.  Banen die je niet méér greenfee vragen alleen omdat je geen lid met speelrecht bent. Soms meer zelfs dan een toerist in Nederland zou moeten betalen.

Want het is hoog tijd dat we ophouden met golfers te beoordelen op hun lidmaatschap. Laten we ze beoordelen op hoe ze zijn om mee te golfen. Hoeveel liefde ze voor de sport hebben. En laten we niet vergeten dat we samen onze sport steeds mooier en leuker kunnen maken.

Dat was ook altijd het grote voordeel van golf. Dat je dat met iedereen kan spelen. En dat iedereen op de golfbaan gelijk is. Zo was het – en zo moet het weer worden.

Deel dit bericht!