Het imago van de golfsport

Tsja. Zo denkt Trump dus over golf.

Zoals het in Nederland in de jaren 70 was met 30 banen en 30000 golfers.

Over het algemeen wordt de golfsport nog altijd gezien als een elitaire sport voor “lucky few”.

En meestal niet eens als een sport, maar als iets wat je doet als je geen andere sport meer kan beoefenen. Golf heeft ook de naam een aanslag te zijn op de natuur.

Kortom, golf heeft een imagoprobleem. Of het berust op feiten of niet, is voor dit artikel niet van belang. Dat het er is, wel.

 

We hebben er al eerder over geschreven, de nieuwe LIV Tour. Spelers die hieraan mee doen kunnen een premie van soms tientallen miljoenen tegemoetzien – nog voordat ze ook maar één bal geslagen hebben. Prijzengelden zijn een veelvoud van de prijzengelden op de bestaande tours.

Dat prijzengeld komt van Saoedi-Arabië, die de nieuwe tour sponsort. Natuurlijk komt er niets voor het damesgolf. Waarom dat is hoeven we niemand uit te leggen.

Phil Mickelson, die vele tientallen miljoenen aan zijn gokverslaving is kwijtgeraakt, is een van de spelers die zeer waarschijnlijk aan deze tour zal deelnemen. Sergio Garcia zei: “ik kan niet wachten om de PGA Tour te verlaten” in een emotionele uitbarsting na een onjuiste beslissing van een referee. Ook Lee Westwood lijkt deel te willen nemen aan de LIV Tour.

De PGA Tour bezint zich op mogelijke sancties voor spelers die deze plannen hebben. Die variëren van deelname aan Ryder Cup tot uitsluiting van de PGA Tour. Niet onbegrijpelijk, want deelname van de top is essentieel voor de inkomsten van de PGA Tour.

Maar ook buiten de golfsport is veel bezwaar tegen de nieuwe tour. Met name vanwege de sponsor, die door vele gezien wordt als bloeddorstig, extreem repressief en verantwoordelijk voor de brute moord op de Washington Post journalist Jamal Khashoggi.

Greg Norman liet deze week zien dat mensenrechten hem in ieder geval niets kunnen schelen. Op een vraag over hoe hij zich kon verenigen met een sponsor die verantwoordelijk was voor de brute moord op een journalist, zei hij: ”we maken allemaal wel eens fouten”

Wij kunnen ons niet voorstellen dat deze ontwikkelingen het imago van de golfsport ook maar enig goed doen. Integendeel. En we kunnen ons ook niet voorstellen dat spelen om 20 miljoen in plaats van 10 miljoen iets verbetert aan het spelniveau van de deelnemers.

Op dat niveau is het niet het geld meer wat spelers echt motiveert. Dat zijn en blijven de majors – want dat zijn en blijven de wedstrijden waar de ultieme eer behaald kan worden. En dat is niet in geld uit te drukken.

Deel dit bericht!