Lid worden van een (home) club – waar moet je aan denken?

Bij Golf kan je van net zoveel clubs lid worden als je zelf wilt. Er zijn wel een paar dingen waar je even op moet letten.

Wat voor clubs zijn er in Nederland?

Er zijn in Nederland de volgende soorten clubs:

  • Traditionele Clubs – dit zijn clubs die verbonden zijn aan een locatie en waarbij aan het lidmaatschap ook een speelrecht op dit locatie inbegrepen is
  • Virtuele of Internet Clubs – dit zijn clubs die niet verbonden zijn met een locatie een waarbij aan het lidmaatschap geen speelrecht gekoppeld is.
  • Handicap Registratie clubs – dit zijn clubs, opgezet door traditionele clubs of door locaties en bedoeld om golfers die geen lid willen worden met speelrecht een NGF-handicap registratie aan te kunnen bieden. Het doel is natuurlijk dat je uiteindelijk toch lid wordt van de traditionele club.
  • Stichting Golfsport – de internetclub van de NGF, die niet meer toegankelijk is voor nieuwe leden en waarvan het de bedoeling is dat die op afzienbare tijd afgebouwd wordt.

Homeclub = de club die je handicap bij de NGF registreert

Dit is de club die jouw handicap bij de Nederlandse Golf Federatie registreert. Jij bent degene die bepaalt welke club dat is. Niemand anders. En je bent daar helemaal vrij in. Je registreert je scorekaarten via de homeclub – en je krijgt je (digitale) NGF pas van je homeclub. Je mag dat op elk gewenst moment ook wijzigen als je dat wilt.

Golf Historie

Je Golfhistorie wordt centraal door de NGF bijgehouden en is altijd beschikbaar voor je. Welke homeclub je ook hebt – tenzij dat een club in het buitenland is natuurlijk. Met golf historie bedoelen we je handicap verloop en de scorekaarten die je geregistreerd hebt.

Hoe worden veel mensen lid van hun 1e homeclub?

Over het algemeen via een beginnerscursus waar dat lidmaatschap bij inbegrepen is. En verder via hun golfleraar als ze geen cursus maar gewoon lessen volgen.

Is het moeilijk om van homeclub te veranderen?

Nee, absoluut niet. De wet in Nederland stelt dat je je op dezelfde manier moet kunnen afmelden als je je hebt aangemeld. Dus een email naar de club is voldoende. Let hierbij wel op dat je een bevestiging van je afmelding ontvangt van de club – want soms komen emails niet aan.

En vervolgens meld je je bij je nieuwe homeclub aan met je huidige NGF Nummer en Pas.

Hier vind je meer uitgebreide informatie over veranderen van clubs.

Raak ik mijn gegevens kwijt als ik verander van homeclub?

Nee. Zoals gezegd, de NGF houdt al je gegevens centraal bij. Dat wil zeggen je handicap en scorekaart historie. Wat wel verandert is je NGF Nummer, want dat is verbonden aan je homeclub. Dat nieuwe NGF Nummer krijg je automatisch via je nieuwe homeclub van de NGF.

Wat moet ik doen als ik ergens lid wil worden maar mijn homeclub niet wil veranderen?

Dan moet je datgene doen wat nodig is om bij die andere club lid te worden, waarbij je duidelijk aangeeft dat die club niet je homeclub zal zijn. Je kunt vervolgens gebruik maken van alle voordelen van die club. Maar je scorekaarten en handicap historie worden alleen bijgehouden door je homeclub. Dat betekent dat je je scorekaarten alleen via je homeclub bij de NGF kan registreren.

Waarom zou ik van homeclub veranderen?

Daar kunnen veel redenen voor zijn. Het bevalt je niet bij de huidige club, je wil op meerdere banen spelen in plaats van steeds op dezelfde, je hebt minder tijd, een andere club biedt veel meer voordeel enz.

Maar het kan ook zijn omdat andere clubs veel meer voordeel bieden dan je huidige club.

Zo zijn rond de 30000 golfers in Nederland lid van virtuele clubs die veel minder voordeel bieden dan andere clubs.

Met name ook clubs die “goedkope” handicap registratie aanbieden zijn helemaal niet voordelig. En clubs die je in het eerste jaar verleiden met een lager lidmaatschap of een aantal gratis greenfees.

Uiteindelijk betaal je nu misschien honderden euro’s meer per jaar dan bij de clubs die niet de goedkoopste handicap registratie bieden, maar veel voordeliger zijn. Want de kosten van handicap registratie vallen in het niet bij de kosten van greenfees.

Lees hier meer over het aanbod van virtuele clubs. Je vind hier ook een actueel overzicht in een PDF. Doe er je voordeel mee!

Deel dit ook met je vrienden en kennissen zodat ook zij van maximaal voordeel kunnen genieten!

Deel dit bericht!