Vandalen op de Golfbaan

Vandalisme op de Golfbaan.

De foto boven dit artikel komt uit deze video

De video toont de schade die een vandaal aanrichtte op een golfbaan. Door er met een tractor overheen te rijden. De man is opgepakt – maar de schade was niet alleen groot, maar het zou ook meer dan 4 maanden duren voor de baan weer enigszins hersteld was.

En dat, terwijl golf nou net de enige sport was die de bewoners van het kleine stadje tijdens de pandemie mochten uitoefenen.

In Nederland hebben we ook zo onze ervaringen. Al is dat alweer wat langer geleden. In 1986 op de Noordwijkse en later, in 2011, op de Hilversumsche.

Dat dit allemaal crimineel gedrag is, daar zijn we het denk ik met zijn allen wel over eens.

Maar er is ook een ander soort vandalisme op de golfbanen – en dat lijkt steeds meer toe te nemen.

En dat is het niet netjes achterlaten van de baan voor je medegolfers.

Daar hoort plaggen terugleggen, pitchmarks repareren, bunkers aanharken – en aan de goede kant in-en uitlopen – allemaal bij.

Er zijn zelfs golfers die uit frustratie bewust vernielingen aanrichtten aan de baan. Je zou hopen dat medespelers dergelijke personen en hun schade direct bij de baan zouden rapporteren – maar niets is minder waar helaas. Die medespelers zijn daarmee medeschuldigen.

Over de laatste groep kunnen we het denk ik ook wel eens zijn: die moeten aangepakt worden. Daar horen sancties als tijdelijke of permanente ontzegging van toegang tot een of meer golfbanen bij – en natuurlijk volledige vergoeding van alle aangerichte schade.

Maar die eerste groep. Het is verleidelijk om die op een hoop te gooien met de laatste groep, maar het is de vraag of dat wel redelijk is. Daarbij speelt de oorzaak van het gedrag een belangrijke rol.

Bij de betere golfers, zeg maar voor het gemak even handicap 24 en lager, kan je rustig aannemen dat ze heel goed weten hoe het hoort en dat het niet volgen van die regels een bewuste – en dus strafbare – keuze is.

Bij de mindere goden op de golfbaan, zeg maar handicap 25 en hoger, zou het ook gewoon kunnen zijn dat men het echt niet weet, niet weet hoe of het nooit erg serieus genomen heeft om welke reden dan ook. In plaats van straf zou aanspreken en wijzen op de ernst van de zaak wellicht een veel betere oplossing bieden

Wij zien als oorzaak niet alleen de kwalitatief steeds slechter wordende snelle beginnerscursussen, maar ook dat spelers soms te weinig spelen en het daardoor allemaal niet meer zo precies weten. Er zou wellicht een regel moeten zijn dat je regelmatig 9 holes moet spelen en jaarlijks tenminste 6 maal 9 holes om op de grote baan te mogen spelen. Misschien is dat ook wel een stimulans om wat meer te golfen?

Deel dit bericht!