Waarom goed nadenken over “nee” zeggen… door gastvrijheid expert: Hans Wognum
Nee zeggen. Het lijkt soms zo makkelijk om op die manier een einde te maken aan het inwilligen van een wens van een gast of een lid. Een wens, die mogelijk een precedent zou kunnen scheppen.
Of welke iemand – of een groep – lijkt voor te trekken. Of geld zou kunnen gaan kosten, terwijl – in de snelheid van het nee zeggen – voorbij wordt gegaan aan wat het allemaal zou kunnen opleveren.
Nee zeggen wordt meestal door een bepaalde angst voor iets gedreven.
Alles bij het oude te laten. Onveranderd. Er niet over hoeven na te denken. Dat is veel eenvoudiger. Het is al druk genoeg.
Echter, hoe goed gemotiveerd die “nee” ook is, het blijft een afwijzing. Die wordt ook als zodanig gevoeld. Er ontstaat negatieve energie. Teleurstelling, mogelijk leidend naar passiviteit of weerstand van hen tegen wie je nee zegt.
Ook op de momenten, waarop je behoefte hebt aan hun “ja”.
Ja op de vraag of ze lid willen worden of blijven, gast willen zijn, of ze een handje willen helpen, of zij hun beste vrienden en vriendinnen willen meenemen, of zij hun netwerk willen inzetten.
Als zij dan nee zeggen snap ik dat.
Hoe dan wel?
Dit is wat ik ooit zelf heb ontdekt.
Door – tijdelijk – mijn eigen overtuiging over iets te “parkeren” en nieuwsgierig te worden naar de diepere onderliggende behoefte van een wens verandert de sfeer.
Zijn we geen “tegenstanders” meer, maar kijken we naar de oplossingen, die ons beiden vooruit zouden kunnen helpen.
Ik stel daarna – met oprechte belangstelling – graag open vragen. En altijd met een positieve start. Wat een leuk idee of wat gaaf dat je ons in gedachten hebt om te mogen bijdragen aan dit initiatief.
Gevolgd door een vraag zoals: hoe zie je het ideaalplaatje precies voor ogen? Wanneer is voor jou of jullie dit helemaal geslaagd?
En als het zou kunnen “schuren” met de veronderstelde belangen van andere gasten, de vervolgvraag: welke oplossing zouden we op dat moment kunnen bieden aan …. of hoe zouden we dan het best kunnen omgaan met… ?
Jezelf in de “ja, tenzij…”-stand zetten, zorgt al voor veel meer positieve energie. En als je dan naar de “wow” oplossing voor jouw gast of lid wilt, vraag dan altijd door om achter de diepere behoefte te komen.
De “ja, dat gaan we regelen”-stand gaat zorgen voor euforie en pro actieve ambassadeurs, die met alle liefde hun beste vrienden en vriendinnen naar jou meenemen en daarmee zorgen voor groei!
Wat zijn jouw ervaringen hiermee? Deel ze alsjeblieft met mij en alle andere lezers. Zo maken we samen de (golf)wereld weer een beetje mooier.
De eerste persoonlijke mail die ik vandaag opende bevatte als antwoord: ‘het is een nee’. Mijn eerste gedachte (emotie) was: dan komt er andersom ook geen business van mij.
Zo werkt het natuurlijk niet. En al helemaal niet als ondernemer en activatie bureau. Mijn nog vers in gedachten staande “Nee” draaide al snel om in een ‘Ja’. Ik ga mezelf niet tekort doen door de nee van een ander. Ik gun hen namelijk wel de business en het levert mij minimaal goodwill en een blijvende goede relatie op. Die ja komt er vanzelf wel als het de tijd ervoor is….